szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stílusok, ízek, dallamok fúziója jegyében rendezik meg a III. Pezsgő Világ pezsgő és champagne kóstoló fesztivált szeptember 4-én és 5-én a budapesti Buddha-Bárban.

  

pezsgovilag.hu

A pezsgőkedvelők nem csak empiríkus tapasztalatokkal, de hasznos  ismeretekkel is gazdagodhatnak a fesztiválon, sok mindent tudhatnak meg a bubis italok varázslatos világáról. A szakértő kiállítók a kóstoltatás mellett szívesen beszélnek majd arról hol, milyen módon és mely szőlőfajtákból készülnek italaik. A pezsgő- és champagne kurzusokon pedig  neves előadók várják a „továbbtanulni” szándékozókat. Arra azonban minden vendégnek magának kell majd választ találnia, melyik stílus áll a legközelebb saját ízléséhez: hazai minőségi pezsgőkkel, könnyed proseccókkal, karakteres cavákkal vagy elegáns crémantokkal és champagne-okkal tölti-e tele legszívesebben a poharát.

A fesztiválon olyan, a pezsgővilág csúcsát képviselő ikonok is felsorakoznak, mint a legendás Dom Pérignon idén májusban debütált Vintage 2004 tétele vagy Louis Roederer Cristalja, amelyet 1876-tól töltenek a II. Sándor cárnak készített mutatós kristálypalackokba.

A színvonalas hazai, olasz és spanyol kínálatot további neves champagne házak színesítik, a Laurent-Perrier, az Alfred Gratien és a világ legnépszerűbb champagne-át, a Brut Imperialt készítő Moët & Chandon.

A Taittinger ház, amelyet a közelmúltban választottak a FIFA Labdarúgó-világbajnokság hivatalos beszállítójának, egy újdonságot is bemutat majd a magyar közönségnek: a Nocturne Sec-et a brut kategóriánál magasabb cukortartalma miatt a desszertek mellett épp az ilyen emlékezetes, éjszakába nyúló alkalmakhoz ajánlják készítői. (A kiállítók listája itt.)

A kedvező ár-érték arányuk miatt is kedvelt crémantok között szintén új szereplő debütál majd, a dél-franciaországi Sieur d’Arques. A limoux-i pincészet tétele a beszédes Première Bulle, vagyis a ’ legelső buborék’ nevet viseli, mivel készítői büszkén vallják, hogy tételük a világ legelső palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja. A limoux-iak elvitatják ugyanis a 17. századi angol Merrett doktortól és Dom Pérignontól a pezsgő feltalálását – írásos emlékeik szerint a szomszédos Saint Hilaire apátság szerzetesei már jó száz évvel korábban, 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. Aki szívesen szegődne a legenda nyomába, az megteheti Gabi van Dael, a pincészet képviselőjének előadásán.

Márkus György Champagne szakértő – akit a champagne-i termelők klubja a legnagyobb szakértők sorában a 2005-ös évjárat keresztapjának választott – a rosék világába kalauzolja majd el a közönséget. A szakíró évente több alkalommal látogat a régióba, hogy kutatómunkája során tovább mélyítse tudását. Élményeiről és a rosék világáról kóstolóval egybekötött champagne-kurzusán mesél majd. (A további előadásokról itt olvashat.)

Végül: idén nem csak pezsgő stílusokkal ismerkedhetnek a látogatók, hanem a poháron túl, fiatal designerek munkáival is . A 30 magyar tervezőből álló wonderLAB egyedi, kézzel készített ruhákat és kiegészítőket vonultat fel.

A pezsgőkóstolók érzékeit a Caffe Cagliari csúcsminőségű kávéi frissítik fel.

A pezsgők világának felfedezéséhez a Buddha-Bar Lounge ad pazar díszletet, a titokzatos félhomályban igazán elmélyülten, az illatokra és ízekre koncentrálva kóstolhatnak a résztvevők.

Az étterem a hely szellemiségét képviselő aranyló Buddha szoborral a középpontban és Osama Kutaini séf pezsgőkre hangolt izgalmas pán-ázsiai menüsorával várja a vacsoravendégeket, míg a Buddha-Bar zenei világát késő este a rezidens DJ kelti életre a chill out, autentikus keleti és modern dallamok fúziójával.

Részletek a pezsgovilag.hu oldalon és a Pezsgő Világ Facebook oldalán.

Belépő: 5000 Ft, amelyből 2500 Ft lefogyasztható

(A pezsgőkurzusok a champagne kóstolók kivételével ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!