szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gondolnák, hogy egy jó minőségű scotch nem csak pohárból szürcsölve élvezetes, hanem ételek kiváló kiegészítője is lehet? A skótok előszeretettel használják kedvenc italukat különböző fogások elkészítéséhez is.

A híresztelésekkel ellentétben a skótok igazán nem skótoskodnak, ha a pohárba-tányérba valóról van szó. Legalábbis, ami a whiskyt illeti. Annak nem is elég egyszerűen jónak lenni, muszáj, hogy igazi scotch legyen. Ahhoz, hogy a lágy ital valóban megfeleljen az elvárásoknak, elengedhetetlen, hogy legalább három évig álljon ugyanabban a tölgyfahordóban. Ezt Skóciában törvény szabályozza, és a whisky nem nevezhető addig scotchnak, amíg le nem járt a három esztendő.

Azonban hordó és hordó közt is van különbség. A whisky ízének nagy részét a fa adja, és magától értetődő, hogy minél jobb a fa, annál magasabb minőségű a whisky. Így például a Skóciában nagy  kedvenc fajdkakasos whisky  - a már nálunk is kapható The Famous Grouse - fogyasztói biztosak lehetnek benne,hogy a blendbe kerülő házasítatlan malátawhiskyk az érlelés éveit a rendelkezésre álló egyik legjobb fában töltik. A blendelők hírhedtek a szakmában az igényes hozzáállásukról (a riválisok szerint ez inkább finnyáskodás), mert ragaszkodnak a kapható legjobb sherry- és bourbon ízű hordókhoz. Semmit sem bíznak a véletlenre, és az érlelődő whiskyt rendszeresen ellenőrzik. Az eredmény? Fantasztikus lágyság és íz mélység, ahol egyetlen csepp sem tartogat érdes jegyet. Már csak ebből kifolyólag is harmonikusan illeszkedik hús- és halételekhez egyaránt.

Íme néhány különleges recept a fajdkakasos whisky erejével. 

©

The Famous Grouse steak salátaágyon, pesztóval

Bélszínsteak vízitorma- és rukkolasalátán, grillezett sült cukkini körettel, kéksajtos-pesztós dresszinggel 

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 x 170 g bélszínsteak
  • egy löttyintésnyi The Famous Grouse
  • kősó és frissen őrölt feketebors

A salátához:

  • ½ csomó spárga
  • 100 g rukkola
  • 100 g vízitorma
  • ½ finoman szelt vöröshagyma
  • 1 kisebb avokádó, szeletelve
  • 2 paradicsom, szeletelve
  • 2 teáskanál aprított metélőhagyma
  • 2 teáskanál reszelt parmezán sajt
  • só és frissen őrölt feketebors
  • 15 ml olívaolaj a tálaláshoz

A kéksajtos-pesztós dresszinghez:

  • 30 ml olívaolaj
  • 50 g finoman reszelt parmezán sajt
  • 25 g kéksajt
  • 25 g bazsalikom
  • 1 evőkanál pirított fenyőmag
  • egy csipet só és frissen őrölt feketebors

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C -ra (gázsütőn a 6-os fokozat). A saláta elkészítéséhez a spárgát lobogó vízben blansoljuk két percig, majd öntsük le róla a vizet és folyassunk rá ezúttal hideget, hogy kihűljön. Keverjük össze a saláta hozzávalóit egy nagy tálban, aztán csöpögtessük rá az olívaolajat. 

A kéksajtos-pesztós dresszing elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, vagy turmixgépbe és turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá még olívaolajat, ha túl sűrű az állaga.

Hosszában vágjuk félbe a cukkíniket és dörzsöljük be a belső részét pár csepp olívaolajjal. Melegítsünk fel tűzforróra egy grillserpenyőt, majd helyezzük bele a cukkíniket a vágott felükkel lefelé, és süssük három percig. Fordítsuk meg a zöldséget, és süssük még két percig. Fűszerezzük a steaket sóval és borssal. Melegítsük fel a serpenyőt tűzforróra és hagyjuk benne a steakeket oldalanként egy-egy percre. Vegyük le az edényt a tűzről, adjuk hozzá a The Famous Grouse-t, majd forgassuk meg. Dobjuk be a serpenyőt a sütőbe 5 percre, hogy közepesen átsült steaket kapjunk. Vegyük ki a húst a sütőből, takarjuk le egy tányérral és hagyjuk állni 3 percig.

Tálaláshoz helyezzük a félbevágott cukkíniket a tányérok egyik oldalára, és tegyünk rá salátát. A steaket helyezzük a saláta mellé és díszítsük a dresszinggel.

 

©

Pisztráng narancsos-édesköményes bevonatban

Hozzávalók négy fő részére:

  • 3 evőkanál finom, száraz panírmorzsa
  • ½ teáskanál édesköménymag, durvára aprítva
  • ½ teáskanál finoman reszelt friss narancshéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szivárványos pisztrángfilé
  • 4 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál The Famous Grouse
  • só és frissen őrölt feketebors

A tálaláshoz (opcionális):

  • brokkoli és mandulasaláta crème fraîche (ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban való elkeverésével helyettesíthetjük) dresszinggel
  • párolt újburgonya

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőben 7-es fokozat). A bevonat elkészítéséhez keverjük össze egy kis edényben a panírmorzsát, az édesköménymagokat, a narancshéjat, egy evőkanál olívaolajat, ¼ teáskanál sót és ¼ teáskanál borsot, amíg jól eloszlik.

Fűszerezzük a pisztrángfiléket. Egy kis edényben keverjük össze a mustárt a Famous Grouse whiskyvel. A maradék olívaolajjal vékonyan kenjünk be egy lapos tepsit, majd helyezzük rá a pisztrángfiléket bőrös oldallal lefelé, és szórjuk be egyenletesen a mustáros-whiskys keverékkel. Hintsük be a filéket a panírmorzsás keverékkel, hogy mindegyikre egynegyed rész jusson. Tegyük be a pisztrángot 8-10 percig a sütőbe, amíg átsül.

Ízlés szerint szerint tálaljuk brokkolis-mandulás salátával, crème fraîche dresszinggel és párolt újburgonyával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

MNB: Nem érhet senkit hátrány, ha a moratóriumot választja

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól