szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gondolnák, hogy egy jó minőségű scotch nem csak pohárból szürcsölve élvezetes, hanem ételek kiváló kiegészítője is lehet? A skótok előszeretettel használják kedvenc italukat különböző fogások elkészítéséhez is.

A híresztelésekkel ellentétben a skótok igazán nem skótoskodnak, ha a pohárba-tányérba valóról van szó. Legalábbis, ami a whiskyt illeti. Annak nem is elég egyszerűen jónak lenni, muszáj, hogy igazi scotch legyen. Ahhoz, hogy a lágy ital valóban megfeleljen az elvárásoknak, elengedhetetlen, hogy legalább három évig álljon ugyanabban a tölgyfahordóban. Ezt Skóciában törvény szabályozza, és a whisky nem nevezhető addig scotchnak, amíg le nem járt a három esztendő.

Azonban hordó és hordó közt is van különbség. A whisky ízének nagy részét a fa adja, és magától értetődő, hogy minél jobb a fa, annál magasabb minőségű a whisky. Így például a Skóciában nagy  kedvenc fajdkakasos whisky  - a már nálunk is kapható The Famous Grouse - fogyasztói biztosak lehetnek benne,hogy a blendbe kerülő házasítatlan malátawhiskyk az érlelés éveit a rendelkezésre álló egyik legjobb fában töltik. A blendelők hírhedtek a szakmában az igényes hozzáállásukról (a riválisok szerint ez inkább finnyáskodás), mert ragaszkodnak a kapható legjobb sherry- és bourbon ízű hordókhoz. Semmit sem bíznak a véletlenre, és az érlelődő whiskyt rendszeresen ellenőrzik. Az eredmény? Fantasztikus lágyság és íz mélység, ahol egyetlen csepp sem tartogat érdes jegyet. Már csak ebből kifolyólag is harmonikusan illeszkedik hús- és halételekhez egyaránt.

Íme néhány különleges recept a fajdkakasos whisky erejével. 

redlemon

The Famous Grouse steak salátaágyon, pesztóval

Bélszínsteak vízitorma- és rukkolasalátán, grillezett sült cukkini körettel, kéksajtos-pesztós dresszinggel 

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 x 170 g bélszínsteak
  • egy löttyintésnyi The Famous Grouse
  • kősó és frissen őrölt feketebors

A salátához:

  • ½ csomó spárga
  • 100 g rukkola
  • 100 g vízitorma
  • ½ finoman szelt vöröshagyma
  • 1 kisebb avokádó, szeletelve
  • 2 paradicsom, szeletelve
  • 2 teáskanál aprított metélőhagyma
  • 2 teáskanál reszelt parmezán sajt
  • só és frissen őrölt feketebors
  • 15 ml olívaolaj a tálaláshoz

A kéksajtos-pesztós dresszinghez:

  • 30 ml olívaolaj
  • 50 g finoman reszelt parmezán sajt
  • 25 g kéksajt
  • 25 g bazsalikom
  • 1 evőkanál pirított fenyőmag
  • egy csipet só és frissen őrölt feketebors

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 °C -ra (gázsütőn a 6-os fokozat). A saláta elkészítéséhez a spárgát lobogó vízben blansoljuk két percig, majd öntsük le róla a vizet és folyassunk rá ezúttal hideget, hogy kihűljön. Keverjük össze a saláta hozzávalóit egy nagy tálban, aztán csöpögtessük rá az olívaolajat. 

A kéksajtos-pesztós dresszing elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, vagy turmixgépbe és turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá még olívaolajat, ha túl sűrű az állaga.

Hosszában vágjuk félbe a cukkíniket és dörzsöljük be a belső részét pár csepp olívaolajjal. Melegítsünk fel tűzforróra egy grillserpenyőt, majd helyezzük bele a cukkíniket a vágott felükkel lefelé, és süssük három percig. Fordítsuk meg a zöldséget, és süssük még két percig. Fűszerezzük a steaket sóval és borssal. Melegítsük fel a serpenyőt tűzforróra és hagyjuk benne a steakeket oldalanként egy-egy percre. Vegyük le az edényt a tűzről, adjuk hozzá a The Famous Grouse-t, majd forgassuk meg. Dobjuk be a serpenyőt a sütőbe 5 percre, hogy közepesen átsült steaket kapjunk. Vegyük ki a húst a sütőből, takarjuk le egy tányérral és hagyjuk állni 3 percig.

Tálaláshoz helyezzük a félbevágott cukkíniket a tányérok egyik oldalára, és tegyünk rá salátát. A steaket helyezzük a saláta mellé és díszítsük a dresszinggel.

 

redlemon

Pisztráng narancsos-édesköményes bevonatban

Hozzávalók négy fő részére:

  • 3 evőkanál finom, száraz panírmorzsa
  • ½ teáskanál édesköménymag, durvára aprítva
  • ½ teáskanál finoman reszelt friss narancshéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 szivárványos pisztrángfilé
  • 4 teáskanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál The Famous Grouse
  • só és frissen őrölt feketebors

A tálaláshoz (opcionális):

  • brokkoli és mandulasaláta crème fraîche (ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő mértékű arányban való elkeverésével helyettesíthetjük) dresszinggel
  • párolt újburgonya

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőben 7-es fokozat). A bevonat elkészítéséhez keverjük össze egy kis edényben a panírmorzsát, az édesköménymagokat, a narancshéjat, egy evőkanál olívaolajat, ¼ teáskanál sót és ¼ teáskanál borsot, amíg jól eloszlik.

Fűszerezzük a pisztrángfiléket. Egy kis edényben keverjük össze a mustárt a Famous Grouse whiskyvel. A maradék olívaolajjal vékonyan kenjünk be egy lapos tepsit, majd helyezzük rá a pisztrángfiléket bőrös oldallal lefelé, és szórjuk be egyenletesen a mustáros-whiskys keverékkel. Hintsük be a filéket a panírmorzsás keverékkel, hogy mindegyikre egynegyed rész jusson. Tegyük be a pisztrángot 8-10 percig a sütőbe, amíg átsül.

Ízlés szerint szerint tálaljuk brokkolis-mandulás salátával, crème fraîche dresszinggel és párolt újburgonyával.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!