szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától kapható a növényi alapanyagokból készült mesterséges tojáspor az Egyesült Államokban, de a termelő szerint hamarosan világszerte megjelenik portékája a nagyáruházakban.

A por egyebek közt borsó és bab különleges keveréke. Szülőatyja Josh Tetrick, a termelő cég alapítója. A The Daily Mail című brit lap szerdai jelentése szerint Tetrick alapötlete az volt, hogy könnyen termeszthető növények kellő elegyítéséből, baromfik teljes kihagyásával, sikerülhet a tyúktojáshoz hasonló ízű, tápértékű és főzési tulajdonságú anyagot előállítani.

A brit lap munkatársai kipróbálták a műtojásport egy sütemény elkészítésében és majonéz kikeverésében. Az eredmény meglepte őket, mert a műtojás tökéletesen helyettesítette az igazit: nem különbözött sem ízre, sem külcsínre a "kontrollcsoporttól", a valódi tojásból készült sütitől és majonéztől.

A cég már tárgyal a nagy élelmiszergyárakkal, jóllehet még csak a majonéz és a sütemények készítéséhez való műtojásporát tartja tökéletesnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!