szerző:
Sz. J.

Piknik az őszi természetben, a legvidámabb és legjobb vegaságok, ízes egészséges ételek bátraknak – összegyűjtöttünk három, a közelmúltban megjelent könyvet, amelyek a mi gasztro-könyvespolcunkról nem hiányozhatnak.

 

©

Segal Viktor: Piknik

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet piknikezni? Ha szerencsénk van, akkor a vénasszonyok nyara még kitart októberben és kényeztet minket egy kis napsütéssel; de ha jól felöltözünk, családunkkal, barátainkkal akár még novemberben is kimehetünk egy kicsit a csodás színekben pompázó természetbe. Segal Viktor harmadik könyve, a Piknik segítségünkre lehet abban, hogy mit is vigyünk magunkkal a szabadtéri kiruccanásra. A tökéletes, jó piknik hozzávalói: napsütéses - de legalábbis nem túl zordon - idő, hangulatos környezet, hatalmas pokróc, jó társaság, friss és finom italok, s végül, illetve elsősorban: ínycsiklandó ételek. Segal összegyűjtötte legjobb piknikezős receptjeit, csupa gyorsan elkészíthető, egészséges, finom, izgalmas és ráadásul könnyen csomagolható, szállítható és a szabadban tálalható étel közül válogathat az olvasó. Személyes történeteken és csodás fotókon keresztül kalandozhatunk a szerzővel erdőn-mezőn, folyóparton, a városban, a Balatonnál, de még az adriai partoknál is. Ja, és négy évszakon keresztül! ( Libri Kiadó)

 

©

Bede Anna: Vegasztrománia

Kezdhetnénk így is: akire nagyon büszkék vagyunk! A napokban jelent meg ugyanis a 2012-es Goldenblog verseny gasztro kategória győztesének könyve, Vegasztrománia címmel.  A szerző, Bede Anna évek óta húsmentesen étkezik, s vezeti vega kalandozásairól szóló blogját Vegasztrománia címmel.  Senkit sem szeretne „vega hitre téríteni” de missziójának tekinti, hogy bebizonyítsa: a vegetáriánus ételek túlmutatnak a rántott sajton és a rizibizin. A könyvben rengeteg izgalmas receptet és gyönyörű fotókat találunk, talán még a húsimádók szívét is meglágyítják, nem szólva az ízlelőbimbóik ébresztgetéséről. A reggelitől a desszertekig sok kreatív fogást mutat be Anna, a sütés nélkül készíthető brownie-tól kezdve egészen az állati eredetű hozzávalót egyáltalán nem tartalmazó hamburgerig. A mi kedvencünk az almás gesztenyés diótoros, azaz a vegetáriánus hurka lett. (Boook Kiadó)

 

©

Dr. Békési Andrea: Bátor Tál

A szerző gyermek hematológus, a Bátor Tábor Alapítvány orvos igazgatója- nem mellesleg édesanya -  szívügyének tekinti a gyermekek egészséges közétkeztetését. A Bátor Tál olyan egészséges és egyszerűen elkészíthető ételek receptjeit tartalmazza, amelyek egyaránt megfőzhetőek gyermek- közétkeztetést ellátó nagykonyhán és a családi tűzhelyen is. A könyvben szereplő receptek a doktornő hosszú évek alatt megszerzett szakmai és otthoni tapasztalatai alapján, valamint a Bátor Táborban megvalósított egészséges közétkeztetési program során kristályosodtak ki. A szerző hangsúlyozza, hogy szerinte egyféle egészséges étkezés létezik, s a könyvben szereplő recepteket jó szívvel ajánlja minden egészséges embernek is, valamint olyan családoknak, ahol krónikus gyermekbetegség vagy ételallergia nehezíti a hétköznapokat; és persze a közétkeztetésben dolgozó szakembereknek is. A Bátor Tál - Négy Évszak című fejezetében a hazai gasztronómia olyan jeles képviselői működtek közre, mint Mautner Zsófia, Ugrai-Nagy Tünde és Segal Viktor. (Kieselbach)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

Zsaroló vagy a korrupt focibiznisz leleplezője? – Hazaengedte a magyar bíróság a Football Leaks hackerét

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból