Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6fe0ff12-7295-4ac4-9326-51af517e3668","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Meglepő eredményre jutott egy nemrég elvégzett egérkísérlet: a félénk állatok jobban oldották meg a problémákat, mint a bátor társaik. Az eredmény az emberre vetítve is igen hasznos lehet.","shortLead":"Meglepő eredményre jutott egy nemrég elvégzett egérkísérlet: a félénk állatok jobban oldották meg a problémákat, mint...","id":"20250419_egerkiskerlet-batorsag-felenkseg-problemamegoldas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6fe0ff12-7295-4ac4-9326-51af517e3668.jpg","index":0,"item":"35dc854c-79dd-4e4e-b9fb-b99ee51f9ce7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_egerkiskerlet-batorsag-felenkseg-problemamegoldas","timestamp":"2025. április. 19. 16:03","title":"Félénk típus? Mégis simán lenyomhatja a bátrabbakat – az egerektől lesték el a tudósok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig a vásáriroda vezetője, Hollósy István könyvet publikált „Visszapillantás a Budapesti Nemzetközi Vásár két évtizedes múltjára” címmel. Ebből is látszik, hogy a BNV életkora bizonytalanabb, mint egy primadonnáé. Minden aktuális hatalom a maga dicsőségét demonstrálta a Budapesti Nemzetközi Vásárral, amely az üzletemberek számára üzleti, a milliós tömegek számára szórakozási és ámulási lehetőség volt. Itt tátotta rá a száját először a nép a rádióra, a televízióra, a csuklós buszra, a Coca-Colára, az autócsodákra – mikor mire.","shortLead":"Száz évvel ezelőtt, 1925. április 18-án nyitották meg az első Budapesti Nemzetközi Vásárt. A következő évben pedig...","id":"20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3109879-9911-48ff-868f-dbce10c96dec.jpg","index":0,"item":"41c10186-dc63-4158-9a29-153c0bc274d4","keywords":null,"link":"/360/20250418_Budapesti-Nemzetkozi-Vasar-100","timestamp":"2025. április. 18. 17:20","title":"Az állami hiúság vására – A Budapesti Nemzetközi Vásár rezsimeken átívelő 100 (vagy több) éve","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a0b18572-9ff8-40d7-a1ea-8680b6e70fe5","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Változékony időjárás húsvét után. ","shortLead":"Változékony időjárás húsvét után. ","id":"20250420_Jovo-het-idojaras-husvet-utan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a0b18572-9ff8-40d7-a1ea-8680b6e70fe5.jpg","index":0,"item":"39fbe116-9611-4441-b252-8927350a7a08","keywords":null,"link":"/itthon/20250420_Jovo-het-idojaras-husvet-utan","timestamp":"2025. április. 20. 14:04","title":"Jövő hét hétfőn még 27, vasárnap már csak 17 fok lesz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"567bae6f-2e3f-454d-a5c2-421c7a6c6692","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","shortLead":"Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legérdekesebb, legolvasottabb technológiai és tudományos témáit.","id":"20250420_ct-daganat-lab-erossege-fogyaszto-tabletta-android-automata-sms-facebook-ismerosok-torlese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/567bae6f-2e3f-454d-a5c2-421c7a6c6692.jpg","index":0,"item":"7d1838b7-4c0b-44f6-971a-3a92284be710","keywords":null,"link":"/tudomany/20250420_ct-daganat-lab-erossege-fogyaszto-tabletta-android-automata-sms-facebook-ismerosok-torlese","timestamp":"2025. április. 20. 12:00","title":"Ez történt: Kiderült, hogy az egyik kórházi vizsgálat rákot okoz, ha valaki sokszor igénybe veszi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0","c_author":"HVG","category":"360","description":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes ragadozóitól.","shortLead":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes...","id":"20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0.jpg","index":0,"item":"cea55469-c592-4c20-bbfd-566cc93bba3a","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","timestamp":"2025. április. 18. 16:15","title":"Kitalálták az embereket és a cápákat is védő cápariasztó módszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"98f0c905-9c30-4d5b-8545-050744263424","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"Piastri nagyon közel volt a címvédőhöz, de csak megszorítani tudta.","shortLead":"Piastri nagyon közel volt a címvédőhöz, de csak megszorítani tudta.","id":"20250419_szaudi-nagydij-dzsidda-max-verstappen-lando-norris-oscar-piastri","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/98f0c905-9c30-4d5b-8545-050744263424.jpg","index":0,"item":"0049bb4a-6adf-4d0c-8f20-0d7c6dcf6467","keywords":null,"link":"/cegauto/20250419_szaudi-nagydij-dzsidda-max-verstappen-lando-norris-oscar-piastri","timestamp":"2025. április. 19. 20:37","title":"Norris falnak csapta az autóját, Verstappen nyerte az időmérőt Dzsiddában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a104d29e-d27d-4062-b8a5-08b408ca8484","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A hardver messze felülmúlja a szoftvert az iPadekben, ami miatt már régóta elégedetlenk a felhasználók. Úgy tűnik, hogy panaszaik meghallgatásra találtak, és a hamarosan érkező iPadOS 19 ezen a téren hozhat változást.","shortLead":"A hardver messze felülmúlja a szoftvert az iPadekben, ami miatt már régóta elégedetlenk a felhasználók. Úgy tűnik...","id":"20250419_macos-operacios-rendszerer-uj-ipados-apple-notebook-tablet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a104d29e-d27d-4062-b8a5-08b408ca8484.jpg","index":0,"item":"76f6bd9f-edd1-41c2-bd9b-7818f11e4780","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_macos-operacios-rendszerer-uj-ipados-apple-notebook-tablet","timestamp":"2025. április. 19. 14:03","title":"Ez most akkor laptop vagy tablet? Szemmel látható változásra készül az Apple az új iparági pletyka szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fbff58b7-0c27-4b7d-b41a-eb2dee95ce00","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Amióta nem a szülők és az óvoda közös döntése, iskolába menjen vagy az óvodában maradjon egy hatéves, sokkal több gyerek kénytelen megismételni az első osztályt.","shortLead":"Amióta nem a szülők és az óvoda közös döntése, iskolába menjen vagy az óvodában maradjon egy hatéves, sokkal több...","id":"20250419_iskola-evismetlo-elsos-iskolaerett","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fbff58b7-0c27-4b7d-b41a-eb2dee95ce00.jpg","index":0,"item":"877f3a45-c67c-49fd-990f-f57e9c01643d","keywords":null,"link":"/elet/20250419_iskola-evismetlo-elsos-iskolaerett","timestamp":"2025. április. 19. 13:11","title":"Az első osztályosok között a legtöbb az évismétlő, 4,5 százalékuk kezdi újra az elsőt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bizonyos fűszerfajták pár száz éve értékesebbek voltak az aranynál is. Ölni, rabolni, csatákat vívni is képesek voltak értük eleink. Ilyen kincs volt a szegfűszeg is, amit besunyvasztunk a spájzba, és leginkább a karácsonyi mézeskalács, meg a forralt bor készítésekor veszünk elő. Pedig a jellegzetes illatú és formájú fűszernek számos létjogosultsága van a konyhán innen s túl.
De mi fán is terem a szegfűszeg? Nem más, mint egy, a trópusi, meleg vidékeken élő - feltételezések szerint az indonéziai fűszerszigetekről származó - , 15-20 méter magasra is megnövő fa még ki nem nyílt, pirosas színben játszó bimbója. Formája valóban szögre hasonlít – és nem annyira szegfűre. Hivatalos neve Syzygium Aromaticum. Az ókori kínaiak egyszerűen csak a "nyelv fűszerének" hívták, európai elnevezése a francia clou - szög szóból származik. A kontinensre egyébként arab kereskedők hozták be még a római birodalom idején.
A természetgyógyászatban, népi gyógyászatban mindig is nagy becsben tartották, hisz tucatnyi nyavalyát képes gyógyítani, vagy éppen távol tartani. Leginkább fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő, fertőtlenítő és gyulladás gátló hatása ismert. Serkenti az emésztést, hasmenés és hányinger esetén is eredményesen használható. A télen gyakrabban előforduló légúti megbetegedések esetén is érdemes bevetni.Szóval, ez is afféle patikaszer, amit a fűszerpolcon tarthatunk akár egészben, őrölve vagy illóolajként. S ha főzés közben elkap a fejfájás, szédülés már szagolgathatunk is egy szegfűszegekkel tűzdelt almát. Fogfájásnál vagy az illóolajával dörzsöljük be az ínyünket, vagy szétrágunk pár szem szegfűszeget; fülfájásnál vattára csepegtetünk az olajából, dugaszolunk, és a hatása nem marad el. Üde lehetet biztosít és fertőtleníti is a szájüreget, így illóolaját érdemes fogkrémbe is keverni. S ha netán randi előtt nem bírtunk ellenállni egy nagyobb kísértésnek, mely jó fokhagymás étel képében érkezett, akkor indulás előtt rágcsáljunk szegfűszeget. Állítólag régen némely uralkodó színe elé csak úgy járulhattak az alattvalók, ha szegfűszeget rágcsáltak...
Aréna2000
A szegfűszeg jellegzetes, kissé kesernyés, de semmi mással nem összetéveszthető ízét magas illóolaj tartalmának köszönhetjük. Hogy milyen a jó minőségű szegfűszeg? Egyszerűen tesztelhetjük: ha összenyomjuk, bőrünkön olajos érzetet ad, és erőteljes illatot áraszt; ha vízbe dobjuk, akkor fejjel lefelé úszkálva marad meg a felszínen.
Vajákoltunk, kuráltunk, ellenőríztünk, most már zavartalanul gasztrózhatunk. A szegfűszeg szinte minden gyümölccsel nagyszerűen harmonizál, elmaradhatatlan fűszere a legtöbb kompótnak, befőttnek, és elképzelhetetlen nélküle a forralt bor is, aminek ugyebár szezonja van. Íze nagyszerűen illik a sütőtökhöz és a most divatozó édeskrumplihoz is, bátran kísérletezzünk vele. Paradicsomos ételeket is megbolondíthatunk vele, pár szem szegfűszeggel új ízvilágot érhetünk el.
A legtöbben csak süteményekhez, gyümölcsökhöz társítják, és persze sose hagyják ki a mézeskalácsból, de ezek után talán nem meglepő, ha felelőségünk teljes tudatában állítjuk, hogy szárnyas ételekhez, húsokhoz is érdemes használni. Például, ha egészben sütjük a szárnyast, szórjunk a belsejébe pár szem szegfűszeget, illatosabb, aromásabb lesz tőle a hús, de páclevekből sem érdemes kihagyni.
Egyébként a legtöbb húsfűszer keverékben is megtalálható, és egyik elmaradhatatlan ízesítője a curry-pastáknak, a híres arab baharat fűszerkeveréknek és a worcestershire szósznak is.
Jól harmonizál a citrusfélékkel, fahéjjal, gyömbérrel, szerecsendióval, kardamommal, csilivel.
Nemcsak ételek, de italok készítésekor is bevethetjük. A legtöbb likőrnek, bólénak kellemes aromát kölcsönöz, és találkozhatunk vele ízesített sörök hozzávalói között is.
Gyanútlanul, váratlanul ráharapni a kész ételben, elég kellemetlen, így főzéskor, sütéskor vagy fűszertojásba téve használjuk, vagy egészben szórjuk, szúrjuk gyümölcsbe, húsba, így tálalás előtt könnyen eltávolítható. Sütemények készítésekor a legcélszerűbb az őrölt változatot használni.
Receptek
ALMÁS KRÉMLIKŐR
Hozzávalók 1,2 literhez:
2,5 dl vodka
2 dl tejszín
6 dl almalé
20 dkg barna cukor (vagy 4 evőkanál méz)
2 rúd egész fahéj
7 szem szegfűszeg
3 evőkanál vaníliaesszencia
3 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
2 csipet gyömbér
2 csipet frissen őrölt szerecsendió
1 csillagánizs
Elkészítés:
A vodkába tegyük bele az egész fahéjat, a csillagánizst és a szegfűszegeket, így érleljük legalább egy hétig. Ha kitelt az ideje, az almalevet, a tejszínt és a cukrot lassú tűzön forraljuk fel, adjuk hozzá a többi fűszert, és keverjük össze a vodkával. Várjuk meg, amíg kihűl, szűrjük le és öntsük üvegbe. Hűtőben tároljuk. Tartósítószer nélkül egy-két hétig eláll.
RÉSZEGES, FŰSZERES CSIRKEMÁJ PÁSTÉTOM
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 közepes fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
0,4 cl sherry vagy félédes fehérbor, vagy konyak
3 evőkanál olaj
3 dkg vaj
¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
¼ kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál szerecsendió
¼ kávéskanál frissen őrölt fekete bors és fehér bors vegyesen
1 teáskanál mustár
1 teáskanál só
3 dl tej
A tetejére, bevonatnak: 10 dkg vaj
Elkészítés:
A csirkemájat megtisztítjuk, megmossuk, és 3 dl tejet ráöntve egy éjszakán át hűtőben áztatjuk, így ízesebb, zamatosabb, krémesebb lesz.
A felhevített olajon megpároljuk az apróra vágott lilahagymát és az áttört fokhagymát.
Rádobjuk a fűszereket, egyet-kettőt keverünk rajta, majd hozzáadjuk az alaposan lecsepegetett csirkemájat. 6-7 percig sütés után ellenőrizzük: egy nagyobb csirkemájat ketté vágunk, ha a belseje még rózsaszín, de már nem véres, akkor jó. Nem szabad túlsütni, mert megkeményedik.
Ha langyosra hűlt, botmixerrel pépesre keverjük, közben hozzáadjuk a sherryt és puha vajat. Addig keverjük, amíg egynemű, krémes állagot kapunk. Egy őzgerinc vagy más formába öntjük. 10 dkg vajat megolvasztunk, megvárjuk, míg langyosra hűl, és a pástétom tetejére egyenletesen eloszlatjuk. Ez légmentesen elzárja, nem romlik meg és finomabb is tőle. Folpack-kal borítva hűtőben tároljuk.
Egy nagyobb lábasban, tálban 6 dkg sót elkeverünk 1 liter vízzel, hozzáöntjük a frissen facsart narancslevet. Beletesszük a nagyjából tenyérnyi darabokra vágott pulykamell filét és 5-6 órára magára hagyjuk ebben a páclében. Így a pulyka ( de a csirkemell filé is) beveszi a só-narancs ízét, nem fog kiszáradni, zamatos lesz.
Az aszalt gyümölcsöket legalább 1 órára forró vízbe áztatjuk, a friss gyümölcsöket, megtisztítjuk, feldaraboljuk és ráöntjük a bort. A pulykahúst kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük, mindkét oldalán meghintjük frissen őrölt fekete borssal. A felhevített vajon és olaj keverékén mindkét oldalán fehéredésig sütjük. Szűrőlapáttal kivesszük a serpenyőből és folpackba csomagoljuk legalább 15 percre, így szaftosabb, zamatosabb marad. A megmaradt zsiradékra rádobjuka feldarabolt aszalt és friss gyümölcsöket, rálöttyintjük a bort is, amiben áztak, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Lassú tűzön forralásig melegítjük. A pulykahúst kibontjuk a folpackból, csíkokra vágjuk, és a boros-gyümölcsös mártással leöntve tálaljuk. Kiváló köret hozzá a mazsolás rizs.