szerző:
Németh Richárd

Tokaj-Hegyalja nemcsak az országnak, de talán a világnak is az egyik legizgalmasabb borvidéke. S már nem csupán a legendáiból él. Képes a tradíciókból építkezve fiatalodni.

A tennivaló persze még rengeteg, hogy kiderüljön, milyen Tokaj-Hegyalja, másként. Talán a mádiak eszméltek e tekintetben leghamarabb, de immár Tállya, és Tarcal is tevékeny szereplővé vált.  

Nemcsak a természeti értékek páratlan együttállása, a rohanó Tisza, a szelídebb Bodrog, a ligeterdőkben gazdag Bodrogzúg, a Zemplén vulkanikus csúcsai, s a lustán elterülő  szántóföldek látványa teszik a tájat ellenállhatatlanná – mely a tarcali Nagy-Kopasz-hegyről tárul fel igazán –, de a település épített környezete, a Világörökség Program által védett objektumok, mint a Degenfeld kastély, az Andrássy kúria vagy a Terézia-kápolna is.

A helyi borászatokat illetően hívó szó többek között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, az Andrássy Pincészet,  a Királyudvar Szőlőbirtok, a Hímesudvar, a Tokaj Kikelet,a Bott vagy a Dorogi Testvérek Pincészet neve. Ám van nem egy új, említésre érdemes szereplője a borvidéknek.

©

Ilyen a Basilicus Szőlőbirtok is, amely túl azon, hogy a hagyományos, helyi szőlőfajtákból (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövér szőlő) hosszabb érlelésre szánt borokat – szárazat és édeset egyaránt – készít, nemrégiben EU-s támogatásból felépített egy modern látogatóközpontot is, mely a legújabbkori emblematikus bástyája kíván lenni Tarcalnak.

A központ funkciója ugyanakkor eltér a többi, a turizmusra építő  egységtől. A tavaly átadott épületegyüttes legfőbb célja, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM-szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ az itteni turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.

 „A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálunk komplett élményt nyújtó programokat. Azt reméljük, hogy látogatóink a nálunk eltöltött idejükben az aktív pihenésen túl hasznos ismeretekkel és maradandó élményekkel is gazdagodnak” – mondta el a hvg.hu-nak Basa Richárd tulajdonos.

A Basilicus Borkultúra Központ koncepciójában a fentiek mellett a saját szervezésű fesztiváloknak is fontos szerep jut; és  a kézműves borászatokon túl az olyan helyi mikrovállalkozásokat, sajt-, hús-, lekvár- és egyéb manufaktúrákat, hagyományosan kiváló minőségű árukat kínáló kistermelőket is közönséghez kívánják juttatni, akik egyébként önerőből nehezen tudnák láthatóvá tenni magukat – árulta el Basa. Partnereiktől ugyanakkor, akik borászatokat és kistermelőket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, nem kérnek semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, hanem a lokális értékek megőrzése.

 „Ha úgy tetszik, a központ a helyi bor- és gasztronómia kultúra fundamentuma kíván lenni, amely összefogásra, együtt gondolkodásra, közös alkotómunkára szeretné inspirálni a térség vonatkozó szereplőit” – így Basa.

©

A Basilicus Borkultúra Központ teljeskörűen akadálymentesített, jelenleg harminc főt befogadni képes kóstolóhelyiségéhez tartozik egy hozzávetőlegesen kétszer ennyi vendég számára kényelmes terasz, a különböző, hagyományosan hegyaljai borfajták – úgy mint: aszú, szamorodni, máslás, fordítás, száraz bor – bemutatására alkalmas látványpince, valamint egy játszótér. A tervek között szerepel egy, a központtal azonos telken felépítendő, négycsillagos szálloda. Programjaik között baráti társaságok, céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy akár a szakmából érkezők. A vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra egyaránt lehetőségük van a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. Gyakorlatilag péntektől vasárnap estig minden percét meg tudják tervezik a hozzájuk érkezőknek.

S mi tagadás, már az is eleve jó program, ha közelebbi ismeretséget kötünk a Basilicus Szőlőbirtok már piacon lévő első, " mesélő” boraival / Édes Semmittevés, Mestervölgy, Egyszervolt, Lapis, Mindenjó, Eleven /.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, ki lesz a BKK új vezére

Megvan, ki lesz a BKK új vezére

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Kézilabda: magyar siker Nancyban!

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását