szerző:
Németh Richárd
Tetszett a cikk?

Tokaj-Hegyalja nemcsak az országnak, de talán a világnak is az egyik legizgalmasabb borvidéke. S már nem csupán a legendáiból él. Képes a tradíciókból építkezve fiatalodni.

A tennivaló persze még rengeteg, hogy kiderüljön, milyen Tokaj-Hegyalja, másként. Talán a mádiak eszméltek e tekintetben leghamarabb, de immár Tállya, és Tarcal is tevékeny szereplővé vált.  

Nemcsak a természeti értékek páratlan együttállása, a rohanó Tisza, a szelídebb Bodrog, a ligeterdőkben gazdag Bodrogzúg, a Zemplén vulkanikus csúcsai, s a lustán elterülő  szántóföldek látványa teszik a tájat ellenállhatatlanná – mely a tarcali Nagy-Kopasz-hegyről tárul fel igazán –, de a település épített környezete, a Világörökség Program által védett objektumok, mint a Degenfeld kastély, az Andrássy kúria vagy a Terézia-kápolna is.

A helyi borászatokat illetően hívó szó többek között a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, az Andrássy Pincészet,  a Királyudvar Szőlőbirtok, a Hímesudvar, a Tokaj Kikelet,a Bott vagy a Dorogi Testvérek Pincészet neve. Ám van nem egy új, említésre érdemes szereplője a borvidéknek.

©

Ilyen a Basilicus Szőlőbirtok is, amely túl azon, hogy a hagyományos, helyi szőlőfajtákból (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövér szőlő) hosszabb érlelésre szánt borokat – szárazat és édeset egyaránt – készít, nemrégiben EU-s támogatásból felépített egy modern látogatóközpontot is, mely a legújabbkori emblematikus bástyája kíván lenni Tarcalnak.

A központ funkciója ugyanakkor eltér a többi, a turizmusra építő  egységtől. A tavaly átadott épületegyüttes legfőbb célja, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM-szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ az itteni turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.

 „A borkedvelőknek és szakértőknek, kikapcsolódást keresőknek, illetve családdal vagy vállalati rendezvénnyel érkezőknek egyaránt kínálunk komplett élményt nyújtó programokat. Azt reméljük, hogy látogatóink a nálunk eltöltött idejükben az aktív pihenésen túl hasznos ismeretekkel és maradandó élményekkel is gazdagodnak” – mondta el a hvg.hu-nak Basa Richárd tulajdonos.

A Basilicus Borkultúra Központ koncepciójában a fentiek mellett a saját szervezésű fesztiváloknak is fontos szerep jut; és  a kézműves borászatokon túl az olyan helyi mikrovállalkozásokat, sajt-, hús-, lekvár- és egyéb manufaktúrákat, hagyományosan kiváló minőségű árukat kínáló kistermelőket is közönséghez kívánják juttatni, akik egyébként önerőből nehezen tudnák láthatóvá tenni magukat – árulta el Basa. Partnereiktől ugyanakkor, akik borászatokat és kistermelőket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, nem kérnek semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, hanem a lokális értékek megőrzése.

 „Ha úgy tetszik, a központ a helyi bor- és gasztronómia kultúra fundamentuma kíván lenni, amely összefogásra, együtt gondolkodásra, közös alkotómunkára szeretné inspirálni a térség vonatkozó szereplőit” – így Basa.

©

A Basilicus Borkultúra Központ teljeskörűen akadálymentesített, jelenleg harminc főt befogadni képes kóstolóhelyiségéhez tartozik egy hozzávetőlegesen kétszer ennyi vendég számára kényelmes terasz, a különböző, hagyományosan hegyaljai borfajták – úgy mint: aszú, szamorodni, máslás, fordítás, száraz bor – bemutatására alkalmas látványpince, valamint egy játszótér. A tervek között szerepel egy, a központtal azonos telken felépítendő, négycsillagos szálloda. Programjaik között baráti társaságok, céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy akár a szakmából érkezők. A vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra egyaránt lehetőségük van a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. Gyakorlatilag péntektől vasárnap estig minden percét meg tudják tervezik a hozzájuk érkezőknek.

S mi tagadás, már az is eleve jó program, ha közelebbi ismeretséget kötünk a Basilicus Szőlőbirtok már piacon lévő első, " mesélő” boraival / Édes Semmittevés, Mestervölgy, Egyszervolt, Lapis, Mindenjó, Eleven /.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!