szerző:
hvg.hu/ élelmiszer online
Tetszett a cikk?

Mit bír még el a bolygónk? Van-e sárgaköves út a táplálkozásban? Egyáltalán, mit eszünk harminc év múlva? Ilyen s ehhez hasonló kérdéseket feszeget a most elkészült Globál menü cimű film, ami épp úgy lerántja a leplet a manipuláló multikról, mint a bio lobbiról.

Az oknyomozó újságíró-dokumentumfilmes Novák Tamás nem a terített asztalok világából érkezett, s legkevésbé sem lehet ráfogni, hogy a gasztronómiai forradalom hevülete ragadta el. Amikor bele kezdett a Globál menü című filmjének forgatásába, leginkább az izgatta, miként lehet összeegyeztetni az egészséges táplálkozást és a Föld egyre növekvő népességének élelmiszerellátását.

null

Van-e, s egyáltalán milyen kapcsolat a modern élelmiszeripar és a környezettudatosság, no és nem utolsó sorban a felelős fogyasztó között?

Nem volt éppen szívbajos, amikor nemcsak a mindenkor hálás s kézenfekvő témát, a multik manipulációt boncolgatta, de megpróbált utánajárni a bio lobbinak és a "napi egy kapszulában az egész veteményes" étrendkiegészítő-vitaminpiacnak. Senkit sem akarunk riogatni, ám nem véletlenül jelenti ki: "Bármennyire bizarr, de most már megenném a műhúst is."

Az élelmiszer online interjúja: itt.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!