szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ugyancsak vonzó álruhában érkezett a polcokra a súlyos, életveszélyes megbetegedést okozó méreg. Idáig póriasan csak kolbászméregnek neveztük, most megkapta a gourmand jelzőt.

A hétvégi MTI közlemény, a NÉBIH figyelmeztetése nyomán még vasárnap délben felvette a kapcsolatot a Világevő az illetékesekkel, hogy többek között az is kiderüljön, miként kerülhetett egy kistermelő készitménye "hetedhét országba".

nébih

Bár a Keksz Zsolt - féle Gourmand Company-nak a kistermelői regisztráció birtokában csak Budapesten és Eger 40 kilométeres körzetében volt jogosultsága a forgalmazásra, a viszonteladói hálózaton keresztül bárhova eljuthattak a termékek.

A botulotoxin mérgezés nem véletlenül első számú közellenség. Olyan talajlakó, spóraképzésre képes baktérium okozza, amely adott termék nem megfelelő hőkezelése esetén virulens marad a kész élelmiszerekben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője, Zoltai Anna több részletkérdésre is kitért a Világevő blog megkeresésére.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!