szerző:
Gy. Zs.
Tetszett a cikk?

Mondják, egy igazi kávéfan sosem keverné a kávéját semmi mással, mint ahogy szofisztikált borkedvelő sem spriccelne szódát nagy boraiba. Csakhogy van, amikor a kávé átlényegül: maga lesz a desszert.

Különösen a hideg, korai sötétséget hozó téli napokon esik jól egy lélekmelegítő, vidámító " folyékony desszert". Egy kis kényeztetés, s mindjárt másként látjuk a világot.

Egy klasszikus

Állitólag egy jó ír kávé, felér egy jó ír Guinnessel. De lehet még fokozni:" Csak az ír kávé nyújtja egyetlen pohárban mind a négy lényeges ételcsoportot, az alkoholt, koffeint, cukrot és zsírt" - jelentette ki bizonyos Alex Levine, akiről ezek után feltételezhető, hogy az Irish Coffee-t nem is desszertnek, de mindennapi betevőnek tekinthette. Nem akarnánk senkit rábeszélni, hogy magáévá tegye e kissé fura ideát, de a kóstolást azért nagyon is ajánlanánk. Csak szépen, lassan, komótosan, megadva a módját.

Csésze helyett hőálló, talpas, füles üvegpohárból (lattés pohár) kortyoljuk ezt az igazán átmelengető italt. A pohárba 4cl ír whiskyt töltünk, és 2-3 teáskanál barnacukrot elkeverünk benne. Ne sajnáljuk rá az időt, hagyjuk, hogy teljesen feloldódjon a cukor (adhatunk hozzá karamellizált cukrot). Ezután felengedjük forró eszpresszóval odáig, ahol a pohár íve elkezd kiszélesedni. Tejszínt habosítunk, de csak annyira, hogy még szép lassan rácsurgathassuk-rétegezhessük a kávéra.

HVG Könyvek

Mézeskalács kancsóban

Ahogy a mézeskalácsot is a legjobb kalákában sütni, és nem magányoskodni a konyhában, úgy ezt a különleges, igazán karácsonyt idéző italt is a legjobb társaságban iszogatni. Annál is inkább, mert ebből legalább egy kancsónyit érdemes csinálni.

Főzzünk le 1,5 liter kávét, és öntsük egy nagy, hőálló kancsóba. Adjunk hozzá 2,5 dl tejszínt, és keverjük el. Most vegyük elő a bögréket, mindegyikbe halmozzunk citrom-és narancshéjcsíkokat, és erre az illatos ágyra öntsük igazságosan-testvériesen elosztva a tejszínes kávét ( kb. 6 adag jön ki belőle). Tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha kínáláskor a csészékbe még egy-egy kiskanálnyi mézeskalács vajat is pöttyentünk.

Ezért se kell gourmetboltba szaladnunk, otthon is egyszerűen elkészíthetjük: 2 evőkanál puha, enyhén sós vajat símára keverünk 10 dkg barnacukorral, 1-1 csípetnyi őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, szerecsendióval és 1-2 teáskanálnyi rumaromával.

Ahogy a császár szereti

Egy kis brandy vagy konyak a kávéba? Hát, ehhez nem kellene semmiféle recept, fel lett találva jó régen, és még a legpuritánabb időkben is dívott az efféle "bélés" a körúti presszókban. De a Kaiser melange egészen más dimenzió. Leről-fel, és felről-le, vagyis Skandináviától a szomszédos Ausztriáig igencsak kedvelik a tojássárgájás, vagy tojáslikőrös kávét.A "sógorok" pedig megadják a módját a császárnak azzal, hogy még brandyt, konyakot is kevernek hozzá.

Kis tálban kikeverünk egy tojássárgáját teáskanálnyi mézzel, aztán szépen rákanalazzuk a 2 cent brandyvel már "bélelt" eszpresszó kávénkra. Végül megkoronázzuk tejszínhabbal.

A legjobb gyógyír

HVG Könyvek

Ilyen élvezetes patikaszert aligha ír fel nekünk az orvos. A Madha Alay-ba minden benne van, ami elűzi a téli kórságot, és felér egy "desszerttel". Messziről érkezett a recept, a Nyugat-Indiai Mahárástrából, de a hozzávalókat bespejzolhatjuk a legközelebbi szupermarketból.

Üvegpohárba 1/2 evőkanálnyi levendulamézet teszünk, rápakolunk egy kis darab (0,5 cm-es) friss gyömbért egészen apróra vágva, és még negyed citrom héját is belekacskaringózzuk. Felöntjük forró vízzel a pohár feléig, és kicsit állni (1 perc elég lesz) hagyjuk. Végül jöhet hozzá a frissen készített kávé. (Érdemes mindjárt két adagot csinálni, akkor a hozzávalók dupláját vegyük)

/ Anett Moldvaer: Kávészenvedély című könyvében, amely a napokban jelent meg a HVG Kiadó gondozásában még vagy 100 nagyszerű receptet találunk a világ minden tájáról, s nem mellesleg megtudhatunk mindent, amit a kávéról érdemes tudni. /

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!