szerző:
V.T.

„Nem savanyú a citrom drágám, csak rosszul eszed” – üzeni a slam poetry néven egyre népszerűbb szabad költői versenyek üdvöskéje a pesti galériások utcájából. Egy olyan, nemrégiben nyílt helyről, ahol sajátos együttállással lepik meg a nagyérdeműt: a 21. századi kortárs líra és a fenntartható gasztronómia találkozik a bisztrópultnál.

Az egy-egy kötettel már klasszikus regényíróként és költőként is bemutatkozó Kemény Zsófi slammer saját bevallása szerint a sült krumplit sem veti meg, a főzeléket pedig „lámpaláz” nélkül eszi meg. Ezért is meglepő, hogy nem valamelyik menő romkocsmát, hanem a nemrégiben megnyílt pesti bisztrót választotta önálló, vacsorát is kínáló estjének helyszínéül. A trendi utcakaják helyett ráadásul tejfölös karfiolleves, nokedlivel és uborkasalátával körített csirkepaprikás, valamint somlói galuska szerepel a június 26-i esemény menükártyáján. A kortárs verbális líra (miszerint a slam poetry) ifjú mestere által rendelt, hagyományosan magyarosnak is mondható ételsor kunsztja, hogy alapanyagai javarészt biogazdálkodásból származnak. A Gastro Slam sorozatot útjára indító Falk Miksa utcai színtér  ugyanis ökobisztró.

©

Gasztrokultúra városlakóknak

A május végén „fenntartható élelem városlakóknak” mottóval megnyílt vendéglátóhely az urbánus gasztrokultúra felénk még kevésbé ismert irányzatát képviseli.

A New Yorktól Berlinig számos világvárosban már fellelhető etetőhelyek közös nevezője, hogy a pékárutól a fűszereken át a frissítőkig szinte minden bio vagy/és kistermelőktől származik. Így a Kemény Zsófi kérésére összeállított menü fogásaihoz felhasznált tanyasi baromfi is kemikáliáktól mentes takarmányon nőtt fel, a tejfölhöz szükséges tejet adó tehenek bioszénán kérődznek, de a karfiol és az uborka sem kapott műtrágyát.

Az „az vagy, amit megeszel” életelvét magukénak valló bisztrótulajdonosok a kávét, a teát és egyéb más egzotikus gyarmatárut leszámítva szinte mindent hazai termelőktől szereznek be. Így kerül a szendvicseikbe a nemzeti parkok – megmaradt – legelőin, szilajon tartott magyar szürke marhák érlelt hátszíne (carpaccio-ra szeletelve persze), bivalyszalámi vagy épp kézműves kecskesajt. A civilben progresszív könnyűzenei formációk menedzselésével is foglalkozó tulajok nemcsak a beszerzési források, hanem a száz százalékig lebomló, környezetbarát csomagolóanyagok tekintetében is komolyan gondolják a fenntarthatóságot – a gasztronómiát pedig a kultúra teljes jogú részének tartják.

©

Színész Bob és társai

Az irodalmárok szerint a kortárs magyar lírát megújító, és nem mellesleg a kanonizált költészettől idegenkedő tinédzsereket is versrajongókká avató slam poetry azonban direktebben került a bisztró kínálatába. A Miksa Cafét üzemeltető pár már ott bábáskodott a műfaj hazai bölcsőjénél a 2006-os Műcsarnokbeli debütáláskor, és részt vett a Slam Poetry sorozat hét évvel ezelőtti megalapításában is. Idővel aztán az is kiderült, az eredetileg amerikai bárok és kocsmák mélyéről indult előadói műfaj „társadalmilag érzékeny” hazai művelőitől nem áll távol az ökológiai fenntarthatóságra fókuszáló környezettudatos gondolkodás sem.

 " Vámpír kövéren a sarki közértben/ üres kosárral sorban áll / elégtételt vesz, elégedett/  sokakat megkóstol, pár embert félre tetet/ nagy kanállal habzsolja az életeket/ stabil értékrendjét átértékeli,/ hogy étrendje végre tápértékteli…” – slammelte például a Színész Bob néven a költő versenyek első számú sztárjának számító Horváth Kristóf a Gastro Slam-sorozat nyitó eseményén még májusban. A nemzetközi slowfood-mozgalom budapesti fiókszervezetéhez is csatlakozott bisztró ugyan a gyömbéres narancs- vagy mentás túrógombóccal gazdagított szamócalevestől a kölessalátán át a kókusztejes öntettel tálalt töltött gombafejekig sokféle különlegességet kínál, a műfaj vezéralakja és bajnoka még Kemény Zsófi ételsoránál is tradícionálisabb menüt rendelt a Falk Miksa utcai hely konyháján. Színész Bob ugyanis tejfeles krumplileves, Pékné módra készített csülöktál és madártej mellett szórakoztatta a nagyérdeműt egyebek közt ilyen sorokkal: „megmondtam neki és nem sírt sokat/ csak gyártotta sorra a fasírtokat/ a szerelem fáj vagy a hagyma csíp/ ha nem kívánlak is/ te adj vacsit/ csitt, csitt fordulj be szépen a fal felé…”.

A vacsorasorozat következő vendégei az Indiana néven slammelő Gábor Tamás és a legendás Akkezdet Phiai rapformációból közismert Saiid, azaz Süveg Márk lesznek.

   

 

  

  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Ott jártunk, ahol aranykolbászból van a kerítés

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is

Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól