szerző:
hvg.hu

Nem túlzás azt állítani, hogy a New York Times gasztronómiai újságírója egyenesen beleszeretett Magyarország egyik büszkeségébe, a tokaji aszúba.

Tokaji aszút inni, és meghalni. - Eric Asimov, a New York Times újságírója szerint túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz borokat igyunk, ezért halála előtt mindenkinek ki kell próbálnia a minőségi édes borokat, a kategórián belül pedig első sorban a tokaji aszút. A szerző nem spórolt a nagy szavakkal, mert kijelentette: a világ fantasztikus édes borai közül számára az aszú a legjobb.

„Meglepően illatos, mézes, mégis friss, azaz felfrissítő. Az ízek komplexitása hullámzik és visszhangzik a szájban. Az élet édességét és a nyaralások örömét juttatja eszembe” – írja Asimov, majd egy-egy bekezdésben kiemeli a kedvenceit: elsőként a 2008-as ötputtonyos Royal Tokaji aszút, amelyben szerinte tökéletes az édes íz és a vibráló savasság aránya. Szintén megemlíti a 2005-ös ötputtonyos Samuel Tinon-t és a 2001-es hatputtonyos Hétszőlőt: „Édesebb, mint az előző kettő, íze leginkább vadvirágokra, mézre, kajszibarackra és karamellre emlékeztet.”

©

A szerző, bár nem túl hosszan, de megemlíti a tokaji aszú történetét, leginkább azt, hogy az aszú hírneve a tizennyolcadik és tizenkilencedik századi európai nagyvárosokban terjedt el, majd a tizenkilencedik század közepén pusztító filoxéra óriási károkat okozott a szőlősökben, ami alól Tokaj sem volt kivétel. A történelem ezután sem volt kegyes a borvidékkel: a világháborúk és a kommunista hatalomátvétel is gátat szabott a tokaji szőlőtermesztésnek. Majd a vasfüggöny leomlása után új fejezet nyílt a régi történetében, mára számtalan kitűnő borász tevékenykedik a környéken.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

„Az ostobaság nem mentség” – Lakner Zoltán reagált a köztévé melegek „kigyógyításáról” készült műsorára

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok