szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Az unokaöccse már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel. S hogy ki az a nagybácsi, aki megtévesztette? Nem más, mint a világszerte ismert séf, a katalán származására oly büszke Ferran Adriá, akit a napokban tüntetett ki Akihito japán császár a Felkelő Nap érdemrenddel.

 Az  arany sugarakkal díszített kitüntetést és a vele járó diplomát elsősorban a japán konyhamüvészet, főként a sushi népszerűsítéséért kapta meg a séf, aki az ázsiai ország  étkezési szertartáskultúrájának  megismertetésében is élen jár Spanyolországban. 

elpais.com

A Felkelő Nap érdemérmet  madridi rezidenciáján a japán nagykövet, Kazuhiko Koshikawa adta át ünnepélyes ceremónia keretében múlt csütörtökön Ferran Adriának. Méltatásában hangsúlyozta: "Adriá egyet jelent számunkra a kiválósággal, az eleganciával és a képzelettel a konyhában". Az eseményen jelen voltak a spanyol és japán gasztronómia képviselői, köztük Ricardo Sanz, a Kabuki Wellington étterem sushi-séfje és Setsuko Yuuki televíziós producer, egyben kiemelkedő gasztronómiai rendezvények koordinátora, akinek nagy szerepe van abban, hogy a katalán séf a japán konyha bűvkörébe került.

AFP / Josep Lago

Az egyetemi díszdoktori és a legnagyobb presztízsű gasztronómiai címekkel (a bezárt rosesi étterme, az El Bulli ötször lett a világ legjobbja, a Time magazin a világ 10 legjelentősebb újítója közé sorolta, az Amerikai Kulináris Intézet Augie-díjasa) rendelkező Ferran Adriá 2002-ben került a japán kulinária hatása alá, s többször is ellátogatott a távoli országba. Az ottani ételek, fűszerek, ízvilág, konyhatechnológiai eljárások és étkezési szertartások alkotó módon hatottak rá, például olyan kombinációk létrehozásában, mint a sushimon. Az elnevezés a japán sushi és a spanyol jamón/sonka szavakból jött létre. Mindez nem lenne teljes az emberi kapcsolatok nélkül, a katalán séfet jó barátság fűzi Hiroyoshi Ishidához, a híres tokiói Mobu étterem tulajdonos szakácsához. A budhista szerzetes Ishida mester által képviselt kulináris irányvonalat, az avantgárd kaisaki konyhát  legfőbb szakmai tapasztalataként említi Ferran Adriá. Vallja, hogy a szenvedélyes lelkiség átvitele a gasztronómiába egyben megtanította az életről is másként gondolkodni.  

A világklasszis séf a Felkelő Nap érdemrend átvételekor a japán konyha fontosságát ecsetelve egyúttal adózott egykori étteremtulajdonos társa, a fél éve elhunyt Juli Soler emlékének, akivel közös volt a távol-keleti konyhaművészet iránti érdeklődésük, szenvedélyük is. Mindamellett a humorérzéke sem hagyta cserben, amikor megjegyezte: "Az unokaöcsém Álex, már azt hiszi, hogy a sushi spanyol étel".

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!