szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mint minden évben, az idén is gálaebéddel és a legjobb borokkal ünnepli a magyar borász társadalom az Év Bortermelőjét. A február 7-én esedékes nagy esemény ezúttal sem fog csalódást okozni. Válogatott séfektől, válogatott fogások.

 

 Szöllősi Mihály lett a 2015-ös Év Bortermelője, akinek a tiszteletére Fehér Gábor (ESCA), Ruga Endre (Natura Hill), Endrédi Zoltán (Márga) és Gottwald Szilárd (Gottwald Fogadó) séfek állítottak össze menüt. "Bevezetőt" mond az üdvözlő falatokkal Bolyki Péter séf, a rendezvényhelyszín, a Corinthia Hotel Budapest konyháháról.

     I. Felvonás - Canapék az Év Bortermelője jelöltjeinek boraival

Pomeló saláta királyrákkal
Házi kecskesajtos tartelettes lila hagyma kompóttal és karamellás dióval
Füstölt kacsamáj puffasztott rizzsel
Zsenge parajjal töltött rétestészta paradicsomos chilis raguval
Boudin blanc hagymapürével és pácolt szederrel
Marha velős ököruszály krokett ánizsos sárgarépa pürével 
  Üdvözlő ital: 
Szöllősi Mihály Neszmélyi Irsai Olivér2015 
Szöllősi Mihály Neszmélyi Cserszegi fűszeres gyöngyöző bor 2015 

Canapék kisérő borai:
Borbély Tamás Badacsonyi Kéknyelű selection 2013
Borbély Tamás Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling selection 2013
Jásdi István Siralomvágó Olasz rizling 2013
Jásdi István Ranolder Vörös 2012
Koch Csaba Hajós-Bajai Kadarka 2013
Koch Csaba Villányi Cabernet sauvignon Prémium 2011
Mészáros Pál Szekszárdi Ohmerops Cuvée 2012
Mészáros Pál Szekszárdi Syrah Reserve 2012
Szőke Mátyás Mátrai Chardonnay
Szőke Mátyás Mátrai Cabernet
Szöllősi Mihály Neszmélyi Rosé 2015
Szöllősi Mihály Neszmélyi Királyleányka 2015 

borakademia.hu

II. Felvonás - Ebéd a győztes boraival

Előfogás
Pácolt kacsamell sonka, körtekrém, finom zöldségek
(Fehér Gábor, chef, ESCA Studio Restaurant)
Szőllősi Mihály Neszmélyi Zenit 2015

Leves fogás
Malacragu leves, zsálya, zöldségszalma, tepertő
(Ruga Endre chef, Natura Hill Étterem, Zebegény)
Szőllősi Mihály Neszmélyi Chardonnay 2015

Halfogás
Tokhalfilé, japáncitrom zselé, paraj és tsai
(Endrédi Zoltán chef, Márga Bisztró, Csopak)
Szőllősi Mihály Neszmélyi Sauvignon blanc 2015

Főfogás
Borjúgerinc, - májas hurka, - bríz, - nyelv, vargánya
(Gottwald Szilárd chef,Gottwald Hotel, Tata)
Szőllősi Mihály Magnus Cuvée 2011 

III. Felvonás - Desszert, sonka- és sajtválogatás a korábbi győztesek boraival 
Desszertek – Sajt és Sonka kóstoló (A desszerteket, a Corinthia Hotel executive chefje, Bolyki Péter irányításával készülnek el. Kóstolhatóak még a Szega Foods által összeállított magyar és külföldi válogatott ínyenc sajt- és sonkafalatok és a Lavazza kávékülönlegességei.)

Desszertek:
Opera szelet, Kardamomos málna mousse, Lisztmentes Fekete erdő torta, Rigó Jancsi, Mangó sajttorta szeder zselével, Marcipános és diós brownie, étcsokoládé krémmel, Rákóczi túrós, Madártej, Fahéjas linzer maracuja krémmel, Francia alma torta, Schwarzenberg szelet, Kardinális szelet, Donauwelle szelet, Sacher szelet

Korábbi Év Bortermelőinek kóstolható borai:
Áts Károly Áts Cuvée 2013
Áts Károly Áts Szt. Tamás Furmint 2013
Bock József Capella Cuvée 2008
Bock József Magnifico 2009
Bock József Villányi Cabernet sauvignon Selection 2011
Dr. Lőrincz György Örökké 2013
Dr. Lőrincz György Merengő Egri Bikavér Superior 2011
Dr. Lőrincz György Egri Pinot Noir 2012
Dúzsi Tamás Görögszó 2011
Dúzsi Tamás Shiraz válogatás 2012
Frittmann János Néró Rosée 2015
Frittmann János Rajnai Rizling 2013
Gálné Dignisz Éva Kunsági Kékfrankos rozé 2015
Gálné Dignisz Éva Balaton-felvidéki Chardonnay 2015
Garamvári Vencel Chateau Vincent Optimum Brut 2011
Garamvári Vencel Chateau Vincent Evolution Rosé Pezsgő 2008
Gere Attila Weninger & Gere Villányi Franc 2011
Gere Attila Villányi Syrah 2013
Légli Ottó Landord 2013
Légli Ottó Gesztenyés 2013
Szepsy István Aszú 2008
Takler Ferenc Bikavér Reserve 2012
Takler Ferenc Regnum 2011 Tiffán Ede Grande Selection 2008 
és még  további borok a korábbi Év Bortermelőitől

  

 

  

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!