szerző:
Tóth Sándor

Az amerikai elnök kubai látogatása során jelképesen új fejezetet nyitott a havannai magánvendéglátás működésében is. Barack Obama és családja első vacsoraestjének helyszíne ugyanis egy jó hírű paladar, azaz lakásétterem volt. Még az anyóst is elvitték sertés sültet enni.

Meglehet, március 20-án este hét órától felkerült a gasztronómia világtérképre a kubai főváros történelmi negyedében (Habana Vieja) található San Cristobal Paladar. Ekkor érkezett meg az USA első emberének páncélozott limuzinja és az őt kísérő népes biztonsági konvoj az étteremhez. A látogatás helye nem volt véletlen, Obamáéknak az Egyesült Államok havannai külképviselete ajánlotta, illetve választotta ki az éttermet. A lapforrásokból kitűnik, hogy a külképviselet tisztviselői közül többen is rendszeresen látogatják a kubai gazdasági reformkiigazításoknak köszönhetően 2010-ben megnyílt paladart, s nagyon elégedettek vele.

©

A kreol és spanyol konyhát vivő San Cristobal magánéttermet saját házukban nyitották meg a tulajdonosok, Carlos Cristobal Márquez és felesége, Raisa Pérez. A berendezés antik bútorzatával, festményeivel, szobraival, színészek és énekesek portréival, falióra gyűjteményével a régi koloniális idők hangulatát idézi. A tulajdonos- séf korábban évekig Spanyolországban dolgozott.

©

 A híradások szerint Obamáék igen közvetlenek voltak, jól érezték magukat.   Barack Obama vacsorára bélszínt és roston sült zöldségeket kért. Az átlag kubai által ritkán látott és fogyasztott bélszínt a San Cristobal Kanadából szerzi be. A first lady, Michelle Obama a ház egyik specialitását a Temptation Habanera-t  -szó szerint Havannai kísértés - választotta, ami steak vörös boros mártással. Michellét a felszolgálónak tett megjegyzése szerint ez az étel a nagyapja által készített steakre emlékeztette. Az elnöki pár fiatalabb lánya, Sasha apjához hasonlóan a bélszínt részesítette előnyben, míg az idősebb, Malia és nagyanyja (a first lady édesanyja), Marian Robinson Shields nyárson sült sertéshúst evett.

 Obama a kínált kubai rumról lemondott, udvariasan a következő napi munkájára/tárgyalásaira hivatkozva. A feleség a steakhez pinot noirt kért, de helyette a pincér javaslatára a ház vörösborát, a Conde de San Cristobalt – a neves spanyol Ribera del Duero pincészettől – itta édesanyjával együtt, a felszolgált üveg háromnegyedét fogyasztották el. A neves vendégek pudinggal, illetve az elnök és anyósa feketekávéval zárták a vacsorát.

Amit a  paladarról tudni kell: 

 Az 1990-es évek elején a kubai tévében műsorra tűzött brazil szappanopera, a Vale tudo adta az ötletet ahhoz, hogy a filmbeli étteremláncról, a paladar-ról nevezzenek el egy éppen törvényesített gasztronómiai hálózatot. Az élelmezési és gazdasági reform keretében 1993-tól lehetővé tették a szigetországban az addig csak féllegálisan működő családi lakáséttermek üzemeltetését. Igaz, voltak bizonyos korlátozások, például a vállalkozást főként a család tagjaihoz kötötték, megszabták a nyitva tartás idejét és a befogadó kapacitást, amit 12 székben korlátoztak. Egyébként a kubai példa nyomán alakultak meg szerte a világon a lakáséttermek.

A paladar intézménye mára valójában jelentős gasztronómiai tényező lett a kubaiak körében és az egyre nagyobb lendületet elérő idegenforgalomban. Az gazdasági útkeresés időszakában, 2010-től tovább növekedett a számuk és változataik. Mára több száz működik belőlük Havannában. Nagyon népszerűek a külföldiek körében, mivel egyedi-családias hangulatuk van, igazi házias konyhát visznek és olcsóbbak az állami éttermeknél. Néhány közülük, mint a La Guarida, a Gringo Viejo és a La Fontana nemzetközi hírnévre tett szert.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók