szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merre tovább? Ez pillanatnyilag a legégetőbb kérdés a hazai befektetők számára, akiknek a körében teljes a bizonytalanság az elmúlt két hét általános pénz- és tőkepiaci visszaesése után. Ami persze nem csoda, hiszen még a szakavatott elemzők is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy csak egy nagyobbfajta korrekciót, avagy magát a trendfordulót éltük-e át.

„A jegybanki alapkamat tovább csökkenhet: az elemzők 2005 közepére 8-8,5, az év végére pedig 7,5-8 százalékos kamatszintet várnak” – írta a hvg.hu tavaly év végi befektetési összeállításában. Nos, az élet az óta alaposan rácáfolt a prognózisokra: a nemzeti bank tegnapi döntésével 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, s az elemzők szerint az idén akár további 100 bázispont is „benne van a pakliban”. Az év végére tehát 6,75 százalékra eshet az alapkamat.

Feltéve persze, hogy minden úgy megy, ahogy annak „illene”. Ám ezzel kapcsolatban sok a kétkedő hang az elemzők körében. Az elmúlt két hétben ugyanis igen komoly visszaesés zajlott le mind a pénz-, mind a tőkepiacokon szerte a feltörekvő gazdaságokban, ami számos elemző szerint akár az elmúlt másfél-két év hegymenetének végét is jelentheti. Azaz a valahol régóta várt, ám senki által nem kívánt trendfordulót.

„A helyzet nem túl rózsás” – ad sommás, de elkeserítő anamnézist Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője. Török szerint az elmúlt két hét nagy valószínűséggel „a” fordulópont, a nyugati befektetők hangulata ugyanis alapjaiban megváltozott. Hogy miért? Török szerint a válasz egyszerű: a kockázatvállalási hajlandóság – a világgazdaság növekedésével kapcsolatos félelmek és az amerikai kamatemelési ciklus felgyorsulása miatt - világszerte visszaesett a befektetők körében, ami a feltörekvő piacokon hatványozottan érvényesülve masszív tőkekivonást eredményezett.

Azt persze Török sem állítja, hogy az esésnek folytatódnia kell, abban azonban biztos, hogy az elmúlt időszak száguldásának visszavonhatatlanul vége. Ennek megfelelően a félév végére 7,25 százalékos jegybanki alapkamatot vár (+- 25 bázispontos tűréshatárral az infláció miatt), s úgy véli, a jelenlegi 7,3-7,4 százalékról maximum 15-20 bázispontot eshetnek a rövid- és közepes állampapírhozamok. A forinttal kapcsolatban semleges álláspontra helyezkedik, s a következő hónapokban 245-250 forint között ingadozó euróárfolyamra számít.


A börzében még lehet svung (Oldaltörés)

Sokan persze nem osztják ezt a véleményt: az optimistább forgatókönyvek szerint nem történt hangulatváltás, a zuhanás nem több egészséges korrekciónál, amely már nagyon ráfért a piacra. A befektetők most már megnyugodnak, s a piacok újra elindulhatnak felfelé. Abban persze ennek a forgatókönyvnek a hívei is egyetértenek, hogy az eddigihez hasonló száguldásra nem számíthatunk, ám érvük szerint a fundamentumok továbbra is annyira jók, hogy a piacoknak mindenképpen emelkedniük kell.

Különösen igaz ez a részvénypiacra, ahol – vélekedik legalábbis Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője – a nagy papírok ma már egyértelműen alulértékeltnek mondhatók. Igaz persze – teszi hozzá az elemző -, hogy nagy száguldásra az év hátralévő részében már nem lehet számítani, ám egy csinos kis hozam mindenképpen benne van a piacban.

A részvényelemzők többsége kiemeli az OTP-t, amely csaknem húsz százalékkal esett az elmúlt két hétben. A bankpapír mellett szól, hogy a csoport őrizni tűnik kiváló pozícióit az igen nyereséges magyar és bolgár piacon. Ugyan idehaza tovább erősödhet a banki verseny, csökkenhetnek a betéti és a hitelkamatok közötti marzsok, ám az OTP az elemzők szerint felkészült a kihívásra. Tartható tehát a profit, ami minden bizonnyal elég egy szolid kurzusemelkedéshez.

Jóval kérdésesebb a Mol, amelynek ugyan jót tett és jót tesz a drága olaj, ám nagy kérdés, hogy meddig marad ezen a szinten a fekete arany ára. Ha elindul a lejtőn, az világszerte lefelé mozdíthatja az olajcégek papírjait, ami alól bizony a Mol sem húzhatja ki magát. Még akkor sem, ha fundamentális szempontból a magyar olajrészvény inkább alulértékeltnek tűnik.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis március közepére)

Március első teljes hete sok makrogazdasági adat közlésének időszaka, ennek ellenére a piac ezekre a számokra immúnis maradt. E heti ajánlásunk szerint a rövid futamidejű állampapírokat már nem érdemes vásárolni, ma a tartás jobb eredményt hozhat.

hvg.hu Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (március)

Március közepén a rövid kereskedési hét ellenére jelentős változások tanúi lehettünk. Ismét bebizonyosodott, hogy a kamatkülönbözet, a kockázatvállalási hajlandóság növekedése és a fejlett piacokon jelentkező likviditásbőség hajtja a piacokat.

MTI Gazdaság

Még mindig jó befektetés Budapesten lakást venni

A közép-európai fővárosok lakásárai az elmúlt évtizedben átlagosan 200 százalékkal nőttek a gazdasági gyarapodás és az általában csökkenő kamatok miatt - írja lakáspiaci kitekintésében a Reuters. Még mindig jó befektetés Varsóban, Budapesten vagy Prágában lakást vásárolni, akár más uniós országok polgárainak is.

Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis március második hetére)

„Korrekció, vagy trendforduló?” A legtöbbször elhangzott kérdés a BÉT-en befektetők körében. A várható események továbbra is az eddigi tendenciák fennmaradását vetítik előre, a hazai részvények eladását javasoljuk. A forint eszközöket pedig érdemes átcsoportosítani euró, vagy a nagyobb kockázatokat kedvelőknek dollár alapú befektetésekbe.

Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis március végére)

Március második fele a korrekció időszakaként fog bevonulni a tankönyvekbe. Egy hosszan tartó periódus lezárásának lehettünk tanúi az elmúlt napokban. Az összes piaci szegmens egyirányú erősödő trendje megtört, de ma még nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy trendforduló következett volna be. De minden jel erre mutat.

Megszülettek az első hazai óriásvidra-kölykök

Megszülettek az első hazai óriásvidra-kölykök

Egy nap alatt 185 vírusfertőzött halt meg Nagy-Britanniában

Egy nap alatt 185 vírusfertőzött halt meg Nagy-Britanniában

Kijárási korlátozás: itt a felsorolás, mikor lehet elhagyni a lakást

Kijárási korlátozás: itt a felsorolás, mikor lehet elhagyni a lakást