A cég a vasúttársaságnak kész motorvonatokat ajánlott fel, amelyek már márciusban üzembe állhatnának, míg a Stadlerét jövő tavaszra ígérik.

Egy Bombardier-vonat belülről
A Népszabadság cikke szerint vesztett, azonban mégis nyerhet a MÁV motorvonat-beszerzésein a Bombardier, amely vonzó ajánlattal igyekszik megelőzni a győztes svájci Stadlert.

A Stadler Flirt fantázianevű vonatainak az eredetileg vártnál egy évvel későbbi érkezése miatt fanyalgó társaság lázas levelezésbe kezdett a már lezárt tenderén induló többi szállítóval.

A Bombardier tíz, eredetileg az osztrák vasútnak (ÖBB) készült elővárosi motorvonat szállítására tett ajánlatot a MÁV-nak. A Népszabadság értesülései szerint, ha a vasút él a hirtelen jött lehetőséggel, az első két szerelvényt már március vége előtt forgalomba állíthatja.

Jelenleg a MÁV elővárosi forgalomban közlekedő kocsijainak állapota közelít a kritikushoz. Olyannyira, hogy ha a vasút csak meglévő eszközparkjára alapozhat, szolgáltatásai folyamatos biztosítása is veszélybe kerülhet. Emellett fontos szempont az is, hogy a hírek szerint a Bombardier nemcsak tíz vonatát, hanem az azokhoz kialkudott új banki finanszírozási konstrukciót is felajánlotta a MÁV-nak.

A Népszabadság Heinczinger Istvánnak, a MÁV általános vezérigazgató-helyettesének a nagy járműgyártókhoz intézett leveléből idézve leírja, a vasúttársaság február 8-ig ad időt arra, hogy nyilatkozzanak: tudnak-e a Bombardier-éhez hasonló ajánlatot adni. Az egyéb felmerülő kérdéseket február 10-15. között szeretnék lezárni.

Ha a Bombardier mellett más járműgyártó is előáll egy ajánlattal, a MÁV megfontolja, hogy gyorsított eljárást írjon ki a szállító kiválasztására. Ha viszont a valószínűbb forgatókönyv valósul meg, és a hirtelen felkérésre a vonatgyártók nemleges választ adnak, a MÁV akár pályáztatás nélkül is vásárolhat. Erre éppen a közbeszerzési törvény adna lehetőséget. Abban az esetben ugyanis, ha a vasút a feladatai ellátásához nélkülözhetetlen beszerzésre kedvező ajánlatot kap, és azzal senki nem kíván versenybe szállni, akkor az ilyen eljárás is elkerülhető.

A többi pályázó nem nézi jó szemmel a fejleményeket. Elsőként a MÁV motorvonattenderének győztese, a Stadler fejezte ki rosszallását. Megítélésük szerint az ajánlatkéréssel a MÁV megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért cégük valószínűleg a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A Bombardier a Fővárosi Bírósághoz fordult

A Bombardier Transportation GmbH szerdán a Fővárosi Bírósághoz fordult, kérve azt, hogy függessze fel a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDb) szeptember 13-án hozott határozatának végrehajtását.

MTI Gazdaság

A MÁV a Bombardiertől és a Stadlertől is ajánlatot vár

A MÁV Rt. a közbeszerzési törvény illetve az esélyegyenlőség érvényesülése érdekében mindkét pályázót felkérte a döntőbizottság határozatában rögzítetteknek megfelelő ajánlattételre. A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV Rt. beadta a Fővárosi Bíróságra a közbeszerzési döntőbizottság határozatának felülvizsgálatát kérő keresetet.

MTI Itthon

A MÁV újra áttekinti a motorvonat tender dokumentumait

A MÁV Rt. visszamenőlegesen újra áttekinti a motorvonat tender érintett dokumentumait, egyben kérte a Stadler AG Bussnang felelős vezetőit is, hogy vizsgálják meg a Peter Jeneltennek, a társaság kereskedelmi és marketing igazgatójának médiában megjelent kijelentése kapcsán felmerült körülményeket - közölte a MÁV Rt. Kommunikációs Igazgatósága.

Gazdaság

Bombardier: legyen nyilvános a MÁV-Stadler szerződés!

A Bombardier az adatvédelmi törvényre hivatkozva arra kérte a Gaál Gyulát, a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatóját, hogy hozza nyilvánosságra a Stadler Bussnang Rt.-vel aláírt motorvonat szerződés teljes szövegét, és a szerződéskötés körülményeit; Stromajer Andrea, a vasúttársaság kommunikációs igazgatója elmondta: megkapták a Bombardier levelét, és már válaszoltak is arra.

MTI Gazdaság

Bombardier: a Stadlernek nem volt érvényes bankgaranciája

Nem volt fellelhető a Stadler 2005. augusztus 1-jén, a MÁV-nak beadott ajánlati anyagai között a cég bankgaranciájának meghosszabbítását igazoló dokumentum - közölte Dian József a Bombardier MÁV Kft. ügyvezető igazgatója, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A Stadler ezt az állítást cáfolta.

MTI Gazdaság

Életbe lép a Stadler motorvonat-szerződése

A Közbeszerzési Döntőbizottság keddi határozatában elutasította a MÁV motorvonat tendere ügyében a Bombardier cég jogorvoslati kérelmét - közölte az ügyben érintett Stadler cég kedden, a KDB-től származó tájékoztatás alapján.

Gazdaság

A gazdasági miniszterhez fordul a Bombardier

A Bombardier Transportation a gazdasági miniszterhez fordul, ha a MÁV vezetése nem hozza teljes terjedelmében nyilvánosságra a Stadlerrel kötött szerződést - közölte a Bombardier.

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Lánczi: Ha Soros nem támogatja annyira a menekülteket és a romákat, a CEU maradhatott volna

Lánczi: Ha Soros nem támogatja annyira a menekülteket és a romákat, a CEU maradhatott volna

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét