Varga: a forint erősödése csak természetes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint erősödése mögött természetes folyamat van, hiszen Magyarország néhány évvel ezelőtt olyan felzárkózási pályát választott, ami nem az infláción, hanem az árfolyamon keresztül zárkóztatja fel az EU-árszinthez a magyarországi árszintet - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

A Fidesz alelnöke arra a hírre reagált, hogy a forint hétfőn délután újabb rekordot állított be a bankközi kereskedelemben, s ezt az erejét kedd délelőtt is megőrizte. Az eurót a budapesti bankközi kereskedelemben 231,20 forinton is jegyezték, az árfolyam később 231,50 forintra húzódott vissza. Kedd délelőtt 231,80/90 forinton jegyezték az eurót. 
 
"Magyarország jó néhány évvel ezelőtt egy olyan felzárkózási pályát választott, ami nem az infláción, hanem az árfolyamon keresztül zárkóztatja fel a magyar árakat az EU-árakhoz. Ebben a tekintetben a forint erősödése mögött - azt kell mondani - egy természetes folyamat van, hatása azonban nem elhanyagolható" - válaszolta a volt pénzügyminiszter az MTI kérdésére. 

Mint mondta, amíg a korábbi monetáris politika törekedett arra, hogy korlátozza a forint erősödésének veszteségét, korlátozza ennek a hatását, addig a mostani monetáris politika - úgy tűnik - erre kevéssé törekszik. Meg kell hallani az exportáló vállalkozók segélykiáltását, ami ennél az árfolyamnál hallatszik - mutatott rá. Bajnai Gordon gazdasági miniszterként elfeledkezik arról, vannak teendői azzal kapcsolatban, hogy a magyar exportáló cégek ne menjenek tönkre - tette hozzá.