Szaúd-Arábia nem tudja tartani az olajkitermelés növelésére tett ígéretét?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szaúd-Arábia nem lesz képes arra, hogy 2010-ig – mint ahogyan ígéri – napi 12 millió hordónál többet termeljen, miközben a biztosan fenntartható termelési szint csupán 10,4 millió hordó - közölte a BusinessWeek című lap.

Szaúd-Arábia, amely a világ legnagyobb olajexportálója, a közelmúltban jelentette be, hogy a jövő év végéig napi 12,5 millió hordóra bővíti termelési kapacitását, ezen felül a következő években kész további napi 2,5 millió hordóval bővíteni a termelését.

A szaúdi olajilletékesekhez közel álló egyik forrástól szerzett dokumentum szerint 2010-ben a szaúdi Aramco olajvállalat termelése csupán napi 12 millió hordóra nőhet, de ezt a szintet csak rövid ideig tudja fenntartani, majd visszatér a napi 10,4 millió hordó szintű termelésre.

Tervek szerint Szaúd-Arábia júliusban napi 9,7 millió hordó kőolajat hoz a felszíne, ami három évtizede a legtöbb, és napi 550 ezer hordóval felülmúlja a májusi termelési szintet. Szaúd-Arábia jelezte, hogy az év végig ezen a szinten tartja a termelést, ha a kereslet ezt kívánja.