Egyre jobban terjed a gyógyszerhamisítás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több személyt ítélt börtönbüntetésre a londoni bíróság receptköteles – és részben hamis – gyógyszerkészítmények engedély nélküli forgalmazása miatt. Az elítéltek által eladott patikaszerek értéke meghaladja a kétmillió angol fontot (közel 600 millió forint).

Pirulák a dobozban. Egyre többször hamis
© sxc.hu
A gyógyszerhamisítás világszerte terjedő, gyors hasznot hozó üzlet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a különböző országokban eladott patikaszereknek mintegy tíz százaléka hamisítvány. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy a hamis készítményekben vagy nincs semmi a hatásos gyógyszerből, vagy kiszámíthatatlanul kevés, illetve esetleg veszélyesen sok gyógyszermolekulát tartalmaznak.

Az Egyesült Királyság területén a gyógyszereket és egyéb, egészségügyi termékeket engedélyező hatóság, az MHRA keresi azokat a raktárakat, illetve kereskedőket, akik a legkülönbözőbb országokból becsempészett, egyébként csak receptre kapható szereket értékesítik a szigetországban.

Az európai gyógyszergyártók mind jobban aggódnak a hamis gyógyszerek miatt, ezért kérték a közelmúltban, hogy az Európai Unió területén szigorúan tiltsák meg bármilyen gyógyszer átcsomagolását. A párhuzamos kereskedelmet okolják, azt, amikor a gyógyszert megveszik abban az országban, ahol olcsóbb, aztán átcsomagolva eladják a másik országban, ahol többe kerül. Ez az üzleti technika megkönnyíti a hamisítványok forgalomba kerülését is.

A nemrégiben elítélt Shabbir Hussain és Mohammed Yasser Zaidi az angol fővárosban tartott fenn egy gyógyszerkereskedéssel foglalkozó céget, amelynek telephelye egy kert végében álló pajta volt. Az épületben a legkülönbözőbb, igen drága és csak receptre kiadható gyógyszerek tömegét találták: volt ott mindenféle véralvadásgátló, hormon, vérnyomáscsökkentő és potencianövelő tabletta.

A kémiai elemzés kimutatta, hogy az illegálisan forgalmazott gyógyszerek jó része hamisítvány volt. A készítményeket becsempészték Londonba, ahol címek egész hálózata útján terítették az árut. A dobozokra általában azt írták, hogy a küldemény valamilyen táplálékkiegészítő, mert ezeknek az ellenőrzése nem olyan szigorú.