szerző:
MTI

A befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege 2008. június végén 125 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbihoz képest nagyarányú, 37 százalékos csökkenés, míg 2007. végéhez képest 2 százalékos növekedést jelent.

Az eszközállomány csökkenésében minden bizonnyal szerepet játszott az értékpapírpiac 2007 második felében kezdődő lejtmenete, amely a vállalkozásokat saját hosszú pozícióik csökkentésére ösztönözte - állapítja meg a PSZÁF.

A befektetési vállalkozások adózott eredménye 2008 első felében 2,9 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi értékhez képest 10 százalékkal csökkent. A korábbi évek tendenciájával ellentétben elsősorban a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye esett vissza, éves összehasonlításban 7 százalékkal: 9,66 milliárd forintról 8,98 milliárd forintra.

A visszaesést a működési költségek alakulása csak részben követte, amennyiben a költségbázis éves összevetésben szerényen növekedett. Ennek következtében a költségekkel csökkentett szolgáltatási eredmény összesen 31 százalékkal esett vissza. Mindezt azonban részben ellensúlyozta a pénzügyi műveleteken elért nettó nyereség növekedése.

Az átlagos saját tőkére vetített adózott érték 2008 első felében a befektetési vállalkozásokat tekintve 27,5 százalék volt, ami egyrészt a hazai pénzügyi szektor átlagához képest kiemelkedő, másrészt 2007 első feléhez képest jelentős, 9 százalékpontos csökkenést jelez.

A 2008. júniussal zárult egy évben a korábbi időszakokra jellemző dinamikus növekedéssel szemben a kezelt ügyfélvagyon nagysága stagnált, 2007 végéhez képest pedig jelentős, 13 százalékos volt a visszaesés. A kezelt ügyfélvagyon 2008. június végén 2646 milliárd forintot tett ki, míg 2007 végén 3052 milliárdot. A kezelt ügyfélvagyon csökkenése jelentős részben az értékpapír-állomány piaci leértékelődésének következménye, de tükrözi az értékpapírpiac iránti befektetői érdeklődés visszaesését is.

A befektetési szolgáltatók által kezelt ügyfélállomány mintegy 30 százalékát kezelik a befektetési vállalkozások, 70 százalékát pedig a hitelintézetek. Az év első hat hónapjában - 2007 végéhez képest - a hitelintézeti ügyfélállomány 16 százalékkal, míg a befektetési vállalkozások által kezelt állomány 7 százalékkal csökkent.

Az ügyfélállományok stagnálásával ellentétben az értékpapírok és derivatív termékek körében bonyolított forgalom 2008. első félévében ismét lendületesen, az elmúlt évek dinamikájához hasonlító 33 százalékos mértékben bővült.

A teljes befektetési forgalomnak az egyötödét az értékpapír ügyletek, négyötödét pedig a származtatott ügyletek tették ki. Az előbbiek forgalma az egy évvel korábbi értékhez képest 39 százalékkal, az utóbbiaké pedig 49 százalékkal bővült. A származtatott ügyletek forgalmának 94 százaléka a bankokon keresztül valósult meg, a befektetési vállalkozások ebben a szegmensben csekély részesedéssel rendelkeznek.

Az értékpapír-forgalmon belül a forgalom mintegy négyötödét az állampapírok kereskedése adja. Az állampapír-forgalom 95 százalékát a bankok bonyolítják.

A derivatíva-forgalom növekedése ugyancsak döntően a bankok tevékenységével, ezen belül a banki devizahitelezés bővülésével függ össze. Az ennek nyomán keletkező hosszú valutapozícióikat a bankok nagyrészt valutaswapokkal (csere ügyletekkel) fedezik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

hvg.hu Gazdaság

Dallara: a magyar bankrendszer nem sérülékeny

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felelős a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért, ezért a Nyugatnak többet is kellene vállalnia a stabilitás megteremtésében, mint a feltörekvő országoknak – mondta Charles H. Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

A befektetési alapokból 144 milliárd forintnyi tőkét vontak ki

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

MTI Gazdaság

A PSZÁF nem tervez korlátozásokat a devizahitelezésben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a jogalkotói-szabályozói oldalról történtek lépések a bizalom erősítésére, s nem kell a devizaalapú hitelezés területén korlátozásokat bevezetni - mondta Binder István szóvivő az MTI-nek.

MTI Gazdaság

Roubini: hosszú, kemény recesszió vár Amerikára

Nouriel Roubini szerint az Egyesült Államok nem kerülheti el, hogy egy hosszú 18-24 hónapos kemény recessziót éljen át, már az is siker lehetne, ha az Egyesült Államok elkerülné a stagflációt, vagyis a recesszió és az infláció együttes jelentkezését.

MTI Gazdaság

A felzárkózó országok Nyugaton fektetnek be

A pénzügyi válság sem tudta elvenni a felzárkózó országok hatalmas összegekkel rendelkező állami vagyonalapjainak a kedvét attól, hogy keressék a jó befektetési lehetőségeket nyugati pénzintézetekben és vállalatokban. Ez az érdeklődés igen jól jön a jelenlegi helyzetben, amikor a bankok és a vállalatok likviditási gondokkal küzdenek.

MTI Gazdaság

PSZÁF: jelentősen csökkent a biztosítók jövedelmezősége

Romlottak a biztosítók gazdálkodási feltételei az első félévben: a díjbevételek bővülését jelentősen meghaladta a kárkifizetések, az életbiztosításokkal összefüggő szolgáltatások összegének, valamint a szektor költségeinek növekedése.

Gazdaság

Bajnai elégedett a magyar válságkezeléssel

Bajnai Gordon szerint az elmúlt 80 év legnagyobb pénzügyi válsága zajlik a világban és még nincs vége, de Magyarország a piaci pánik és a szándékos támadás első nagyobb hullámát a kormány és a jegybank gyors összehangolt lépéseivel visszaverte.

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Rendkívüli állapotot hirdettek Port Szudánban

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Kajak-kenu-vb: újabb magyar érmek

Három kerületben razziázott a rendőrség

Három kerületben razziázott a rendőrség

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel