Esett a réz ára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A réz 1,5 százalékkal olcsóbbodott csütörtökön a londoni fémtőzsdén (LME) a dollár gyengülése ellenére, a romló kínai növekedési kilátások miatt. Eközben a hosszabb távú várakozásokat tükröző határidős rézárfolyamok Sanghajban stagnáltak.

A kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmakat növelte, hogy a kínai infláció hetedik hónapja folyamatosan csökken, és - amint csütörtökön Pekingben közölték - novemberben már csak 2,4 százalékos volt a tizenkét havi drágulás az októberi 4 százalék után. A novemberi 22 hónapja a legkisebb infláció volt Kínában.

Elemzők szerint a "kínai hatás" miatt csekély az esélye annak, hogy a következő három-hat hónapban a fémek árai megbízható növekedésnek induljanak.

Egy londoni üzletkötő ezzel szemben arra számít, hogy az árszínvonal, különösen az élelmiszerárak csökkenése fellendítheti a belső keresletet Kínában, és ennek köszönhetően a kínai újév, január 26-a után elképzelhető a fémárak emelkedése.

Előző nap, szerdán közölték a kínai vámhivatalban, hogy a rézimport novemberben 6,1 százalékkal csökkent októberhez képest.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint a kínai gazdaság jövőre 8 százalékkal növekedhet. Az előző negyedévben a növekedési várakozások még 9 százalék körül mozogtak.

A réz ára legutóbb júliusban ért el rekordot, napközben tonnánként 8940 dollárt az LME-n. A réz előzőleg áprilisban döntött rekordot, 8880 dolláron, előtte márciusban 8820 dolláron. A korábbi rekordja, 2006. május 11-én, 8800 dollár volt, mai áron közel 9300 dollár. A legutóbbi mélypontja 2001. novemberben volt, 1400 dolláron. A múlt héten elért, 2991 dolláros ára a legalacsonyabb volt 2005. május óta.