Kedden jön az IMF vezérigazgatója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország teljesíti az IMF készenléti hitelkeretéről kötött megállapodás február 15-én esedékes első felülvizsgálatáig vállalt kötelezettségeit - hangsúlyozta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azzal összefüggésben, hogy kedden Magyarországra látogat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Az időarányos számszerű és strukturális vállalások is teljesülnek. Példaként említette, hogy a parlament elfogadta a bankmentő csomagot, megszületett a fiskális felelősségről szóló törvény és az Országgyűlés előtt van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) megerősítését szolgáló törvénytervezet is.

A washingtoni székhelyű IMF múlt pénteki közleménye szerint Dominique Strauss-Kahn Budapesten egyeztetni fog "a nemzetközi gazdasági környezetről, valamint Magyarországnak az IMF által támogatott gazdasági programban elért haladásáról".

Az IMF vezetője találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Simor Andrással, az MNB elnökével. Ugyancsak találkozik Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, törvényhozók egy csoportjával, továbbá a magyar közélet néhány kiemelkedő képviselőjével. Dominique Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatójaként első ízben látogat Budapestre.

Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá 12,3 milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti hitelkeretet Magyarország számára, ebből novemberben 4,9 milliárd eurót hívott le az MNB.

A Magyarország által vállalt, számszerű célkitűzések között egyebek mellett a központi költségvetés elsődleges pénzforgalmi egyenlegére, az inflációra, valamint a központi költségvetés adósságállományára vonatkozó korlát szerepel.