Gyengültek a héten a részvények - összefoglaló

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 397 ponttal, 3,17 százalékkal csökkent, 12141 ponton zárt pénteken.

Az előző héten 2,43 százalékkal nőtt az index. Tavaly 53,3 százalékkal esett vissza a BUX, a részvénypiaci forgalom pedig mintegy 40 százalékkal volt alacsonyabb 2008-ban, mint az előző évben. A magyar részvénypiac a héten viszonylag jól ellenállt a negatív nemzetközi trendnek, és az európai piacok zuhanása ellenére is csak kisebb mértékben gyengült. A nemzetközi piacokon elsősorban a banki részvények veszítettek értékükből, mert a befektetők a világgazdaság lefékeződése miatt a pénzügyi vállalkozások nehéz időszakát vetítik előre.

Rontották a világ tőzsdéinek hangulatát a héten napvilágra került amerikai, decemberi kiskereskedelmi forgalom adatai is. A karácsonyi forgalomról szóló első megbízható statisztikák ugyanis nagy bajt jeleztek, hiszen decemberben a vártnál kétszer nagyobb mértékben zuhant az amerikai kiskereskedelmi forgalom.

A piacok hangulata csak a hét utolsó kereskedési napján javult annak örömére, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozták a Bank of America állami megsegítésének részleteit, és a kongresszusban megkezdődött az új elnök, Barack Obama javasolta, több mint 800 milliárd dolláros állami gazdaságélénkítő program törvényelőkészítő munkája.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki fél százalékpontos kamatcsökkentése nem volt különösebb hatással az európai részvénypiacokra. Az EKB 2,0 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Utoljára 2003. júniustól 2005. december elejéig volt 2,0 százalékon az EKB irányadó kamata, és annál alacsonyabb soha sem volt az euró 1999. januári bevezetése óta.

A magyar tőzsdei vállalatok közül a Zwack a héten részvényenként 1300 forintos osztalékelőleggel örvendeztette meg a befektetőit. A szeszipari társaság a jelenlegi, tavaly áprilisban kezdődött üzleti évének első nyolc hónapjában, november végéig 2,696 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el, amit csaknem teljes egészében kifizet osztalékelőlegként. Összesen 2,645 milliárd forint osztalékelőleget fizet február 9-től kezdődően. Frank Odzuck, a Zwack Unicum vezérigazgatója a döntést azzal magyarázta, hogy a cégnek "öt éve jól megy, és szerettek volna egy kis meglepetést szerezni a részvényeseknek". A bejelentésre a Zwack részvények árfolyama aznap 14,9 százalékkal, 1700 forinttal 13100 forintra ugrott.

Az OTP Bank legnagyobb részvényesének, az Artio Global Management (korábbi néven Julius Baer Investment Management) svájci magánbanknak a felügyelet engedélyezte, hogy 15 százalék fölé növelje részesedését az OTP-ben. Piaci elemzők véleménye szerint a pénzügyi befektető a menedzsment stratégiáját támogatja, így tulajdonának növelése csökkenti egy esetleges ellenséges felvásárlás esélyét. A BÉT-en a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengüléssel zárták az elmúlt hetet. A heti forgalom 73,3 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 79,2 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom 59 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 13 százalékkal, a Magyar Telekom 15,5 százalékkal, a Richter közel 8 százalékkal részesedett. 

A kis és közepes papírok többsége gyengült a múlt héten, az árfolyamváltozásukat tükröző BUMIX index értéke 1,15 százalékkal 1437 pontra csökkent. Az OTP árfolyama 7,7 százalékkal 2620 forintra esett. A Mol részvények ára a múlt héten 5,4 százalékkal 9690 forintra csökkent. A Richter részvények 1,6 százalékkal gyengültek, 29500 forintot értek pénteken záráskor. A másik gyógyszeripari papír, az Egis viszont 7 százalékkal 11150 forintra drágult. A Magyar Telekom árfolyama 2,6 százalékkal 557 forintra nőtt.