Gyurcsány: az ügyfelek túl gyengék a bankokkal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A magyarországi bankok túl széles körben élnek az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségével, a szabályozást szigorítani kell ezen a téren, a bankok ugyanis ebből szempontból túl erősek, az ügyfelek pedig túl gyengék - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő hétfőn a Parlamentben megbeszélést folytatott a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóinak védelméről az érintett intézmények és szervezetek illetékeseivel.

"Több segítséget várunk a bankoktól" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint a megbeszélésen a részvevők - többek között a bankszövetség, a versenyhivatal és a pénzügyi felügyelet felügyeleti tanácsának elnöke - nem vitatták az alapelveket.

Gyurcsány Ferenc délután konzultál a jegybank elnökével arról, hogy milyen lépések szükségesek a gyenge forint árfolyammal összefüggésben - válaszolta egy kérdésre a kormányfő.

Egyetértettek abban, hogy a jelenlegi gyakorlatot mielőbb módosítani kell, a részletekről azonban vita várható. A jogszabály módosítással az Országgyűlés a következő hetekben foglalkozhat.

A banki üzleti szabályzatok szövegezésén változtatni, kell, mert még több diplomával rendelkezők számára is bonyolultak, illetve nehezen érthetőek - fogalmazott a miniszterelnök.

A bankokkal még novemberben létrejött - a devizahitelesek fizetési könnyítéséről - megállapodás meghosszabbításáról is beszélt Gyurcsány Ferenc, aki elmondta, hogy decemberben még kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, januárban azonban számuk már ezerre nőtt.

A miniszterelnök szerint viszonylag nagy a bankok mozgástere a szerződések átalakítására, ha a bajba jutott ügyfél gyorsan, még 30 napon belül jelentkezik. Ha a nemfizetést követő 30. napon, vagy 90 napon túl jelentkezik az ügyfél, azzal megnehezíti a saját és a bank dolgát is - tette hozzá. "Azt tanácsolom, javasolom valamennyi ügyfélnek ..., hogyha bajba kerül, ne görgesse maga előtt a bajt" - fogalmazott a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc bejelentette: délután a jegybankban Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András jegybankelnökkel konzultál arról, kellenek-e és milyen lépések a forint védelmének érdekében. A jegybank elnökével megvitatják azt is, hogy az MNB elnöke szükségesnek tartja-e egyes lépésekben a kormány konkrét segítségét – tette hozzá a kormányfő.

Az MTI kérdésére kifejtette: a rövidtávú válságkezelő lépések mellett az államháztartás kiadási oldalának jelentős átalakítására, az újraelosztás mértékének csökkentésére, valamint az adó-, a szociális-, és a foglalkoztatási rendszer megújítására van szükség. Hozzátette: 1998 óta nincs átfogó államháztartást érintő reform, az utolsó tíz évben reformpangás volt Magyarországon, miközben 2001-2006 között nem fenntartható pályára került a gazdaság. Mind a kettővel szembe kell fordulni - mondta Gyurcsány Ferenc.