Simor: ha nem lesznek reformlépések, gyorsulva fog romlani a helyzet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Csak nagyon óvatosan használhatók a jegybanki eszközök az árfolyam befolyásolására, a további kamatcsökkentés például tovább gyengítené a forintot –figyelmeztetett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki azonnali reformokat sürgetett.

Simor András, az MNB elnöke. Fundamentális átalakításokat vár
© MTI
Elismerte ugyanakkor, hogy ezek hatása legkorábban 2012-13 körül lehet csak érezhető, és aki ennél gyorsabb javulást ígér, az szerinte nem mond igazat. Simor András az M1 tévécsatorna vasárnap esti "A szólás szabadsága" című műsorában kifejtette: a forint azért gyenge, mert gyenge a magyar gazdaság. Az alapprobléma megoldása tehát a növekedési potenciál erősítése.

Az államcsődtől – Simor szerint – az ország ma sokkal messzebb van, mint két hónappal ezelőtt: az októberi rendkívüli kamatemelés, az IMF és az EU hitele tartalékot, lehetőséget, időt adott arra, hogy a kormány döntsön azokról a fundamentális átalakításokról, amelyek erősítik a magyar gazdaságot. A jegybankelnök szerint ezeket már régen meg kellett volna tenni, akkor a magyar gazdaság ma kevésbé lenne sebezhető. Emlékeztetett rá, hogy több hónappal ezelőtt maga is sürgette ezeket a lépéseket.

A válságot így sem tudtuk volna elkerülni, csak kevésbé érintette volna az országot – mondta. A válságból van kiút, de meg kell tenni a régóta sürgető intézkedéseket: egyebek között ösztönözni kell a foglalkoztatást, erősíteni kell a versenyt. „Ha nem lépünk, még rosszabb lesz a helyzet, előbb-utóbb a politikusok és az emberek is elfogadják, hogy ezen az úton nem lehet továbbmenni" – mondta.

A banki likviditást növelő intézkedéseket illetően kifejtette: azt reméli, hogy ezekkel a bankok bátrabban hiteleznek, de az MNB a problémát egyedül nem tudja megoldani, a hitelezésről a bankok döntenek, a jegybank csak a likviditást tudja adni. Ahhoz, hogy a bankok hitelezzenek, el kell, hogy higgyék: a gazdaság növekedni fog.

Simor figyelmeztetett arra is, hogy ha a magyar gazdaság továbbra is olyan gyenge marad, mint eddig, más országoknál jobban vissza fog esni. A ma beindított reformokkal sem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni, ez egy több éves, keserves folyamat, ami emberek százezreinek fog fájni. Ha azonban a szükséges intézkedéseket ma nem tesszük meg, a gazdasági helyzet hamarosan gyorsuló ütemben fog romlani.