Varga Zoltán: tűrhetetlen az önkormányzatok ellenőrzésének hiánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakminiszter szerint vannak olyan önkormányzati feladatok, amelyeket a gazdasági válságra tekintettel el lehet hagyni, illetve fel lehet függeszteni. Varga Zoltán erről a bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt.

A miniszter szerint a most elhalasztott feladatokat az önkormányzatok egy jobb gazdasági helyzetben folytatni tudják majd.

Varga Zoltán első alkalommal állt újságírók elé, ám ahogy korábbi országgyűlési szakbizottsági meghallgatásán, most sem beszélt konkrét intézkedésekről, csak a céljairól. Céljai között kétharmados parlamenti támogatást igénylő elképzeléseket említett, így például az önkormányzatok feladatainak és hatásköreinek újragondolását, a választási törvény módosítását, a közigazgatási hivatalok működésének biztosítását.

Ez utóbbira utalva azt mondta, tűrhetetlennek tartja, hogy egy jogállamban hiányzik az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. (Korábban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a kormány előbb feles törvényben, később pedig kormányrendeletben alakította át a közigazgatási hivatalokat. Így jelenleg nincs olyan működő szervezet, amely az önkormányzatok törvényességét ellenőrizné.)

Varga Zoltán úgy fogalmazott: bízik abban, hogy most sikerül jó megoldást találni, és a törvényességi ellenőrzést a lehető leghamarabb helyreállítani.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az önkormányzatokat miként érinti a kormányzati válságkezelés, arról beszélt, a kormány célja az, hogy a válságkezelés a lehető legkisebb áldozatokkal járjon. Jelezte azt is: ő maga a megszorítások szó helyett inkább a megtakarítás kifejezést használja.

Jauernik István államtitkár pedig azt mondta, érzik, hogy konkrétumokat kellene mondaniuk, de azokról egyelőre még nincsenek döntések. Az idei évről szólva úgy fogalmazott: "Ha a mai ismereteink szerinti legrosszabb forgatókönyv jön, akkor sem kell új költségvetést csinálni, (...) a normatívák nem csökkenhetnek, az szja-részesedés marad".

Arra is felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy 2010-re már jelentős költségvetési megtakarításra kell számítani. A megtakarításra példaként több kistelepülést említett, ahol - mint mondta - "nem normális dolog", ha az önkormányzat éves költségvetésének több mint tíz százalékát fordítják a polgármesterek díjazására. Ez nem a polgármester hibája, ez a rendszer hibája - fűzte hozzá.

Az oktatási feladatok ellátására utaló kérdésre válaszolva azt mondta: ahol van gyerek, ott sehol nem zárnak be iskolát vagy óvodát. Ezzel összefüggésben jelezte azt is, hogy rövidesen 4,1 milliárd forintos pályázatot írnak ki iskolafelújításra.

Jauernik István elmondta, egyeztetni akarnak az érdekképviseletekkel az önkormányzati feladatellátásáról, hogy ahhoz tudják majd igazítani a támogatásokat.

A miniszter közölte azt is, hogy Török Ottó, a sportügyekért felelős jelenlegi szakállamtitkár helyét várhatóan más veszi majd át. Mint fogalmazott, "elképzelhető, hogy az elkövetkezendő időszakban ebben változás lesz", ám a szakember addig is teljes mértékben élvezi a bizalmát.