KSH: negyedével kevesebb az ipari termelés áprilisban, mint egy éve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ipari termelés 2009 áprilisában korrekciók nélkül 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, márciushoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatok alapján pénteken.

A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés 2009 márciusában 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,6 százalékkal esett vissza tavaly márciushoz képest. A csökkenés lassúbb ütemű volt mint februárban, amikor az ipari termelés korrekciók nélkül számítva 28,9 százalékkal zuhant, munkanap tényezővel kiigazítva pedig 25,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Egy évvel korábban, 2008 áprilisában az ipari termelés korrekciók nélkül számolva 12,6 százalékkal emelkedett, munkanappal kiigazítva pedig 7,3 százalék volt az éves bővülés. Az előző hónaphoz, 2008 márciusához képest szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,1 százalék volt az ipari termelés növekedése a múlt év áprilisában. A KSH az idei áprilisi részletes adatokat várhatóan június 12-én teszi közzé.