Coface: még nem érte el csúcsát a csődhullám

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen, 2009 első kilenc hónapjában 36 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyar cégeljárások száma a Coface Hungary szerint, ám a csúcsot még nem érte el, azt 2009 végére, esetleg 2010 elejére várja a társaság.

A cég szerint a leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek, de hasonlóan minősíti a Coface a turizmussal kapcsolatos vállalkozásokat, valamint az ingatlangazdálkodást is. Az elemzés alapján a felszámolási eljárások száma 34 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 37 százalékkal nőtt. A Coface adatai szerint az év első kilenc hónapjában 58 csőd, 10.826 felszámolási és 9.735 végelszámolási eljárást indítottak.

Mivel már a tavaly, a válság kitörése előtt látható volt, hogy egyre több céget zárnak be a tulajdonosok, nem csoda, ha a végelszámolások növekedési üteme gyorsult.

A Coface véleménye szerint a szeptemberben hatályba lépett új csődtörvény még nem érezteti a hatását, hiszen a csődeljárások száma még mindig csekély a felszámolási és végelszámolási eljárásokhoz képest. Így a törvénynek csak jövőre lesz komolyabb hatása.

Azt viszont már most nyilvánvalónak nevezik, hogy az életbe lépett szabályozás jóval nagyobb felkészültséget, részvételt, és komolyabb anyagi ráfordítást fog igényelni a hitelezőktől.

A közlemény szerint a fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül, a legtöbb esetben továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Az összes fizetésképtelenségi eljárás 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások tették ki, ezen belül a legnagyobb számban az élelmiszeripari termékek kereskedelmével foglalkozók voltak érintettek. További 20 százalékot építőipari cégek ellen kezdeményezték az év első kilenc hónapjában.

Bár a legtöbb eljárást még mindig az építőiparban regisztrálják, az elmúlt időszakban jelentős tisztulás ment végbe az iparágban.

A kockázatot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva az látszik, hogy évek óta nem történt érdemi változás a rangsorban. Az élen továbbra is a szolgáltatást folytató cégek állnak, őket követik az építőipari, valamint textilipari tevékenységet folytató vállalatok, de az országos átlag felett reprezentálják magukat a fuvarozók, a kiskereskedelemi, a fa és bútoripari, a papír és csomagolóipari, a nyomdai és a kiadói tevékenységet végzők, illetve a már említett az építőipari és élelmiszeripari, valamint a nagykereskedelmi és autóipari vállalkozások.

Elgondolkodtató és az általános válság képét idézi fel, hogy a vizsgált ágazatokból nincs olyan, amelyik csökkenteni tudta volna a fizetésképtelenségi arányszámát. Szembeötlő az is, hogy legkisebb mértékű növekedést az élelmiszer valamint a gépiparnál regisztrálta a Coface. S bár maga a válság kimutathatóan nem érintette ezeket az ágazatokat, ennek ellenére az élelmiszeripart kockázatos ágazatnak tekintik.

2009 első kilenc hónapjában a legtöbb eljárást a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták: az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás 50 százalékát.