Már kockázatosabb az európai államadósság, mint a vállalati

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piac most már kockázatosabbnak tartja a fejlett európai gazdaságok szuverén adósságát, mint a vállalati adósságot - ez derül ki az egyik vezető londoni piacfigyelő cég új kimutatásából.

A Markit által vezetett iTraxx Europe index, amely 125 befektetési besorolású európai vállalati adós határidős törlesztésbiztosítási csereügyleteinek (credit default swaps, CDS) árazását súlyozza, 63 bázisponton zárt előző este, vagyis az index által követett cégek minden 10 millió dollárnyi adósságának törlesztéskockázati biztosítása átlagosan 63 ezer dollárba került az irányadó ötéves futamidőre.

A 15 legfejlettebb európai ipari gazdaság államadósságára kidolgozott Markit SovX index ugyanakkor 71,5 bázispont volt, vagyis az európai szuverén adósságok törlesztésbiztosítása már többe kerül a jó besorolású cégadósokra köthető hasonló tranzakcióknál.

A Financial Times szerdai kommentárja szerint a piac a pénzügyi válság óta "sutba dobta a régi szabálykönyvet", amely még kockázatmentesnek tekintette az európai kormányadósságokat. A piac ugyanis a jelek szerint - most első ízben - azt kezdi beárazni, hogy a fejlett ipari államok nagyobb valószínűséggel válnak hátralékossá adósságuk törlesztésével, mint a befektetésre ajánlott besorolású vállalati adósok.

Az európai szuverén CDS-árazási átlagon belül azonban hatalmasak az eltérések. Az államadósság-törlesztési kockázat biztosítási ügyleteinek árazásában változatlanul Németország az alapmérce; a német CDS-tranzakciók ára nem éri el a 30 bázispontot, a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögország törlesztéskockázati tranzakciói ennek több mint a tízszeresébe kerülnek.

A legnagyobb londoni CDS-piaci adatszolgáltató cégnél, a CMA DataVisionnél szerdán az MTI-nek elmondták: a görög szuverén CDS-ügyletek díja jelentős, csaknem 10 bázispontos emelkedéssel 288,3 bázispont volt a szerdai londoni kereskedésben. A görög CDS-tranzakciók ára az előző kereskedési napot 278,9 bázisponton zárta, és már ez is meredek, 24 bázispontos napi drágulás volt.

A görög szuverén törlesztéskockázat-biztosítási ügyletek árdinamikája jelzi, hogy folyamatosan romlik Görögország mint államadós piaci megítélése, amely most már számottevően rosszabb az euróövezeten kívüli legtöbb kelet-közép-európai EU-tagállaménál is.

Magyarország CDS-tranzakcióinak árazása például 216,6 bázispont volt a szerdai londoni kereskedésben az irányadó ötéves futamidőre; gyakorlatilag stagnált a 216,5 bázispontos előző záróval összemérve.

Nemrégiben két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's egyaránt a közepes befektetői "BBB" kategóriába sorolta át a görög adósságot az elsőrendű "A" sávból. Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba. A londoni elemzői közösségben Görögországnak a hazai össztermékhez mérve 12,5 százalék feletti idei államháztartási hiányt, a következő néhány évben pedig 140 százalék felé közelítő államadósság-rátát jósolnak.

A hitelminősítők azonban a világ legnagyobb gazdasági erőcentrumainak súlyosan romló közfinanszírozási helyzetére is felhívták már a figyelmet. A Fitch Ratings, amely a héten megerősítette az Egyesült Államok lehető legjobb, "AAA" szintű kormányadósi besorolását, ehhez fűzött londoni elemzésében kiemelte: ha az amerikai kormány nem hoz "nehéz adó- és kiadási döntéseket" az államháztartási hiány három-öt éven belüli csökkentésére, az államadósság az évtized második felére olyan szintet érhet el, ami már nyomást gyakorolna az Egyesült Államok elit "AAA" adósi státusára. A Fitch becslése szerint az amerikai államháztartási deficit tavaly a hazai össztermék (GDP) 11,4 százaléka volt, és az idén is még 11 százalék, jövőre pedig 8,5 százalék lesz.

A Standard & Poor's tavaly - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - már stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia szintén "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát. A csillagászati összegű gazdaságösztönző és banki tőkepótló intézkedések nyomán a GDP-arányos brit államháztartási hiány a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben.

A brit osztályzati kilátás tavalyi rontása megrettenést váltott ki a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.