MNB: negatív rekordot döntöttek a lakáshitel szerződések januárban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Januárban tovább csökkent a frissen kötött lakáscélú hitelszerződések értéke és a forintalapú hitelekből majdnem tíz éve, svájci frank alapú hitelekből – amióta megjelent a kínálatban – még soha, az euró alapúakból pedig tizennégy hónapja nem jegyeztek fel a múlt havinál kisebb összeget – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntek nyilvánosságra hozott legfrissebb adataiból.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója (THM) januárban további negyed százalékponttal 11,91 százalékra mérséklődött, miközben az euró alapú lakáshiteleké a múlt hónapban 29 bázisponttal emelkedett és mindössze 4 tized százalékkal volt alacsonyabb, mint a forinthiteleké.

A svájci frankban denominált lakáshitelek átlagos hitelköltsége viszont januárban 6 százalék alá csökkent és 2007 közepe óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A forintban és devizában denominált hitelek átlagos költsége közötti különbözet, az MNB számításai szerint 2,4 százalékra csökkent a múlt hónapban, és növekedést mutat a forinthitelek aránya a devizahitelekkel szemben, de az új lakáshitel szerződéseknek  így is csak kevesebb mint 29 százalékát kötötték forintban az építkezők.
A januárban felvett fogyasztási forinthitelek szerződéses összege is visszatért az egy évvel korábbi hatéves mélypontra annak ellenére, hogy a THM egyetlen hónap alatt 124, egy év alatt pedig 478 bázisponttal csökkent.

A svájci frank alapú hiteldíj mutató ennél mérsékeltebben csökkent januárban,  a jelzáloggal fedezett szabad felhasználású hitelek esetében 83, a gépjármű hiteleknél pedig 105 bázisponttal, a személyi hitelek hiteldíja viszont 51 bázisponttal nőtt a múlt hónapban.

A szabad felhasználású euró jelzáloghitelek THM-je 18, illetve 19 bázisponttal volt alacsonyabb mint egy évvel, illetve egy hónappal korábban, a gépjármű és  a személyi hiteleknél pedig 76 bázispont illetve 33 bázispont emelkedést regisztrált a jegybank  a múlt év vége óta.

Hozzászólások