Napi Gazdaság: sok az állam hosszú távú kötelezettsége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem 4 500 milliárd forint az állam hosszú távú kötelezettsége, amelyből 829 milliárd forint részben a következő kormányzati ciklusban – 2010 és 2014 között – esedékes kifizetéseket jelent – összegzi a Napi Gazdaság a pénteki számában az államkincstár aktualizált adatait.

A kötelezettségek között vannak, amelyeket még a Fidesz-kormány idején, 1998 és 2002 között vállalt magára az állam. Egyes minisztériumok 2044-ig vállaltak kötelezettséget. Például a honvédelmi tárca 1 243 milliárd forinttal kötelezte el magát. Ebből mintegy ezermilliárd forint az, amelyet a saját cégeivel kötött szerződések alapján, többek között laktanyák felújítására és üzemeltetésre fordítanak.

A közlekedési tárca autópálya-építésekkel és bérletével kapcsolatos szerződései 2038-ig 1 200 milliárd forint kötelezettséget jelentenek. Még a Fidesz-kormány idején kötötték meg a Művészetek Palotájának bérletéről szóló hosszú távú szerződést 175 milliárd forint értékben. Közel ekkora összeg az egyetemi infrastruktúra fejlesztésére magántőke bevonásával megvalósult úgynevezett PPP-konstrukció költsége.