Vámosi-Nagy: sehol nincs "vegytiszta" egykulcsos adó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az egykulcsos adózás "vegytiszta" formája sehol nem működik. Az egykulcsos adónál nincs értelme a családi adózásnak, de a gyerekekre adható adókedvezménynek igen − mondta az Ernst & Young adószakértője, Matolcsy György által bejelentettekre reagálva.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a TV2 Mokka című műsorában kifejtette, vizsgálják a környező országok egykulcsos szja-gyakorlatát, ahol az adó mértéke 15-20 százalék között van. A miniszter úgy látja, hogy 2011. január elsejétől bevezethető az egykulcsos adó, s kétéves időtávban véglegesíthető a családi egykulcsos adózás is Magyarországon. Úgy vélte, az 58 adónem akár ötödét is ki lehet vezetni még az idén, s el tudnak indítani egy 3 éves radikális adócsökkentési csomagot is.

Az APEH volt elnökhelyettese szerint a tervek alaposabb értékeléséhez többet kellene tudni a részletekről. Az eddig nyilvánosságra került elképzelések kapcsán rámutatott: adómentes sáv nélküli, "vegytiszta" egykulcsos adó sehol nincs. Szlovákiában is van adómentesség, a lineáris adó az adómentes jövedelem feletti részt sújtja.

Úgy vélekedett, vélhetően adócsökkentésről van szó annak érdekében, hogy a belső vásárlóerő javuljon. Ez a vállalatoknak is jó lenne, mert nem kellene emelniük a béreket, nyilván ilyen megfontolások játszanak szerepet. Hozzátette: Magyarországon 2008-ban az átlagos adókulcs 18,3 százalék volt (a különadók nélkül).

Az egykulcsos adó bevezetése főleg az átlagos és azt meghaladó jövedelműeknek kedvezne, de ez attól is függ, hogy mi lesz a sorsa az adójóváírásnak. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az adójóváírás megszüntetése sokat hozhatna a konyhára, de az érintettek számára ez adónövelés lenne. Hangsúlyozta: az adónemek számának csökkentésével maximálisan egyetért, ez nagyon hasznos lenne, a szakma már régóta javasolja.