Az államháztartás májusi hiánya 99,2 milliárd forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – májusi hiánya 99,2 milliárd forint, az első öt havi deficit 736,2 milliárd, az éves előirányzat 84,6 százaléka – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartási hiány az éves előirányzat 61,3 százalékát tette ki.

A Pénzügyminisztérium korábbi prognózisában május végére 719,4 milliárd forintos hiánnyal számolt, ezen belül májusra 82,5 milliárdot vártak. Az államháztartáson belül a központi költségvetés 79,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 8,2  milliárd forintos deficittel zártak. A központi költségvetés hiánya a 2009. májusában az éves előirányzat 67,5 százaléka volt, az idén májusban 87,2 százalékát teszi ki.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 79,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 12,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 8,2 milliárd forintos deficittel zártak. A központi költségvetés hiánya a 2009. májusában az éves előirányzat 67,5 százaléka volt, az idén májusban 87,2 százalékát tette ki.

A központi költségvetés május havi bevételei mintegy 65 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hónapinál. A főbb adóbevételek mind elmaradtak a tavaly májusitól. Túllépték viszont az egy évvel korábbi összeget a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, a központi költségvetési szervektől származó befizetések, valamint túlteljesültek az uniós támogatások utólagos megtérülései is. A központi költségvetés májusi kiadásai mintegy 52 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit.

A kiadásokon belül az egyedi és normatív támogatások, a fogyasztói árkiegészítések, a lakásépítési támogatások, továbbá a garancia és hozzájárulások a tb-alapok kiadásaihoz, (a tavalyitól eltérő finanszírozási mód és a magasabb éves támogatás következtében) a kamatkiadások, az egyéb kiadások, és az állam által vállalt kezességek érvényesítései haladták meg a tavalyit. Ezen felül a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai – elsősorban a bevételi többleteikkel összhangban – lettek nagyobbak, mint az előző évben.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva elsősorban a gyógyító-megelőző ellátások kiadásai nőttek. A tavalyi májusi bérkifizetések előrehozása miatt azonban a tavalyi májusi kiadás alacsonyabb, míg az áprilisi magasabb volt, mint az idei. Ezen túlmenően a nyugdíjkiadások is meghaladták az előző évit. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a központi költségvetési támogatások alakultak magasabban.

Az elkülönített állami pénzalapok május havi egyenlege az előző év azonos hónapjához viszonyítva kedvezőtlenebbül alakult, az alapok összes bevétele 10,9 milliárd forinttal kisebb összegben (az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék alacsonyabb szintje miatt), kiadásai 5,3 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek az előző év azonos hónapinál.

Hozzászólások