Folytatódhatnak ősszel a tárgyalások az IMF-fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Folytatódhatnak a tárgyalások ősszel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) − erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya a Bloomberg hírügynökség kedden este kiadott információját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Bloomberg kérdéseire adott válaszában nem részletezte, hogy mikor és milyen keretek között folytatódnak a tárgyalások, csupán azt közölte, hogy júliusban nem megszakadtak az egyeztetések, hanem lezárult egy tárgyalási forduló.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a kormány − valószínűleg a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására − módosítja korábbi álláspontját, amely szerint Magyarországnak nincs szüksége az IMF-re, mivel képes finanszírozni adósságát, és a pénzügyi függetlenségének visszaszerzése a cél.

Az IMF kedden este kiadott szűkszavú közleménye szerint a nemzetközi szervezet továbbra is elkötelezett abban, hogy tisztázza a még megmaradt nézeteltéréseket a magyar kormánnyal.

Amennyiben a júniusi tárgyalási forduló megállapodással zárult volna, akkor a magyar kormány a már korábban felvett közel 14 milliárd euró összegű IMF-EU hitel mellett további 1,4 milliárd eurót hívhatott volna le. A magyar államnak jelenleg 3,7 milliárd euró összegű devizabetétje van a Magyar Nemzeti Banknál, tehát ennyit használhat fel a következő években lejáró devizaadósság törlesztésére.