Lassult az ipari termelés növekedése az euróövezetben

Lassult az ipari termelés növekedése az euróövezetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A vártnál jobban lassult márciusban az ipari termelés növekedési üteme az euróövezetben, a februári felülvizsgált évi 7,7 százalékról 5,3 százalékra mérséklődött – derül ki az Eurostat csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal esett az ipari termelés márciusban az előző havi felülvizsgált 0,6 százalékos növekedés után. Hat hónap után először mutatott negatív értéket a havi növekedés üteme, miközben az éves bővülés mértéke 13 havi mélypontra esett. Elemzők 6,3 százalékos éves és 0,3 százalékos havi növekedésre számítottak.

A lassuláshoz nagy mértékben járult hozzá a német és olasz ipari termelés növekedésének enyhülése. Németországban és Olaszországban egyaránt 0,4 százalékra esett vissza a havi bővülés üteme a februári 1,6 és 1,5 százalékról. A francia ipari kibocsátás 0,9 százalékkal csökkent márciusban az előző havi növekedést követően.

Az Eurostat adatai szerint Írországban és Spanyolországban 1,0 százalékkal, míg Görögországban 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene. Portugália ugyanakkor 0,4 százalékos havi növekedést mutatott fel.

Az euróövezetben az energiaipari termékek kibocsátása 0,7 százalékkal, –  az egymást követő harmadik hónapban is - csökkent márciusban. A beruházási javak termelése 0,9 százalékkal esett vissza, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatoké stagnált. A tartós fogyasztási cikkek termelése 0,1 százalékkal nőtt, miközben a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,7 százalékkal csökkent.