Kártyás mérőórákkal védik meg az adósokat

Kártyás mérőórákkal védik meg az adósokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előre fizetős, kártyás árammérő órákról szóló törvénymódosítót nyújtottak be kereszténydemokrata képviselők. A javaslat indoklása szerint a módosítás elfogadása esetén a lakosság védettebb lenne a szolgáltatók ellen.

„A jelenleg hatályos adósságkezelési rendszer legfőbb hibája, hogy a bajba jutott családokon nem, vagy nem megfelelően segít, ugyanakkor a tartozás felhalmozására ösztönöz” – írja törvénymódosítójában Bús Balázs és Pálffy István. Erre a jelenségre nyújtana megoldást a képviselők szerint az, ha a számlatartozást felhalmozó lakosság lecserélhetné a hagyományos villanyóráját előre fizetősre.

A fogyasztó is kérheti

Az átszerelést a szolgáltató és a fogyasztó egyaránt kezdeményezheti, ennek azonban feltételei vannak. Előbbi esetben a fogyasztó 60 napot meghaladó tartozással rendelkezik, a fizetési haladékról vagy részletfizetésről való egyeztetés nem vezetett eredményre, és a szolgáltató a tartozásról legalább kétszer írásban értesítette a fogyasztót. A szolgáltató kezdeményezésére történő csere során a mérőhely átalakítási költsége az elosztót, a feltöltési rendszer üzemeltetéséhez kapcsolódó költségek a villamos energia-szolgáltatót terhelik.

A fogyasztó csak abban az esetben kérheti a kártyás mérőóra felszerelését, ha minden tartozását rendezi, ekkor azonban a felszerelés és üzembe helyezés minden költségét is neki kell állnia.

©

Le kell róni a tartozást

A felszereléssel egy időben a szolgáltatónak és a fogyasztónak meg kell egyeznie a lejárt tartozás kiegyenlítéséről. Ha másképp nem kéri, ezt az összeget nem vonhatják le a feltöltésre befizetett összegből. A részletfizetés nem lehet rövidebb 10-12 hónapnál, attól függően, hogy mekkora a tartozás.

Viszont ha késik a részletfizetés, akkor a feltöltésre adott pénzből is levonhatják, külön engedély nélkül. Ez – a tartozás mértékétől függően – a befizetett összeg 25-50 százaléka lehet.

Megvédik a lakosságot

Ahogy a hvg.hu már korábban megírta, a KDNP már egy ideje tervezte, hogy nem csak a villany, de a gázmérőórákat is lecserélné a kártyás változatra – legalábbis olyan családoknál, ahol gondot okoz a rezsiköltségek fizetése, és nagy tartozást halmoztak fel a szolgáltatókkal szemben. A gázmérőkre vonatkozó kártyás megoldást a kereszténydemokraták egyelőre nem kezdeményezték.

„Meg kell (…) védeni a lakossági fogyasztókat attól, hogy magas tartozásuk halmozódjék fel, annak minden anyagi, szociális, egészségügyi és egzisztenciális következményével együtt” – áll a mostani javaslat indoklásában. A komplex problémára már létezik komplex segítség: a családsegítő szolgálat anyagi segítség mellett, szükség esetén, más szakszolgálatot is bevon a munkába.