"Hazug porhintés" - szakszervezetek a Matolcsy-csomagról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Érthetetlen és ebben a formájában elfogadhatatlan a Matolcsy György által pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedéscsomag - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), amely közleményében "hazug porhintésnek" nevezte azt, hogy a kormány szerint nem a munkavállalók fizetik majd meg az intézkedések árát.

"A kormány végtelen önteltségében, sokadik hibájának leplezése érdekében ismét porhintéssel kísérletezik: öntelt, mert a szakemberek által sürgetett költségvetési változtatásokat ismét társadalmi konzultáció nélkül képzeli el, és közben hazug porhintéssel állítja, hogy nem mi, a munkavállalók fizetjük meg a kormányzás hibáinak árát" - közölte a SZEF.

A szervezet szerint "hazug porhintés annak a több évtizedes gyakorlatnak a folytatása, amely a megszorítások jelentős részét a közszféra munkavállalóira, a közszféra foglalkoztatásának csökkentésére helyezi, tovább rombolva a közszolgálat minőségét és ezzel az azokat igénybe vevő valamennyi állampolgár életét".

"Elfogadhatatlan önteltségnek" tartja a SZEF, hogy az érdekegyeztetés elemi minimumának betartása és megvalósítása nélkül döntenek az egész ország életét befolyásoló változásokról. "Elvárjuk, hogy a legrövidebb időn belül az országos közszolgálati érdekegyeztetés keretein belül tárgyaljunk a változtatásokról és azok hatásáról" - tették hozzá.

"A SZEF együtt küzd az ígért keresetemelkedést elveszítő pedagógusokkal és valamennyi dolgozóval, mivel Magyarországon a munkával megszerezhető jövedelmek – és ezen belül a közszolgálati foglalkoztatottaké is – vérlázítóan alacsony" - olvasható a közleményben.