Ügyeskedő befektetők pörgették fel a tőkekiáramlást Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 600 milliárd dollárt vittek ki befektetők tavaly Kínából. A folyamatosan növekvő tőkekiáramlás növeli a politikai kockázatokat, különösen a kínai vezetőváltás előtt.

A washingtoni székhelyű Global Financial Integrity nevű kutató-tanácsadó intézet tanulmánya szerint évről évre egyre több pénz hagyja el Kínát. Szakértők úgy látják, hogy ennek két oka van. Az egyik az emberek bankrendszerrel kapcsolatos frusztrációja, a másik pedig az, hogy sok cég megkerüli a kormányzati ellenőrzést.

A magasabb hozamok miatt a háztartások inkább külföldre viszik megtakarításaikat, és az is gyakori, hogy a kínai vállalatok "tesznek egy kört" a pénzzel, amit külföldi befektetésnek álcázva visznek vissza az országba.

A GFI elemzői szerint az utóbbi tizenegy évben 3800 milliárd dollár hagyta el így az országot, 2000-ben 172,6 milliárd, 2011-ben már 602,9 milliárd dollár. A tanulmány súlyos kérdéseket vet fel a kínai gazdaság stabilitásával kapcsolatban. "A társadalmi, politikai és gazdasági rend hosszú távon nem tartható fenn ilyen mértékű illegális tőkekiáramlás mellett" - mondta Dev Kar, a csoport vezető közgazdásza.

Kínai közgazdászok szerint a Kajmán-szigetekről, Luxemburgból vagy Hongkongból beáramló közvetlen külföldi tőkebefektetések jelentős része eredetileg kínai vállalatoktól származik. A GFI szerint a Brit Virgin-szigetek mindössze 28 ezer fős lakosságára 213,7 milliárd dollár kínai befektetés jut.

A pénzügyi folyamatok tükrözik a kínai pénzügyi rendszerrel kapcsolatos csalódottságot, amiért a hitelek nagy része állami vállalatokhoz áramlik a betétesek és a vállalkozók kárára. A kormány ennek enyhítésére megkönnyítette a családok és a cégek külföldi befektetéseinek engedélyezését.