"Pozitív véleményre" számít Frankfurtból a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügy rendszer stabilitását erősíti a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a Fidesz szerint. A párt azt közölte, az összevonásról szóló zárószavazással megvárja a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalását.

Az elmúlt évek bankválsága miatt több európai ország döntött úgy, hogy összevonják nemzeti bankjukat és a pénzügyi felügyeletet. Magyarország is ezt a példát kívánja követni – írta közleményében a kormánypárti képviselőcsoport. A Fidesz megítélése szerint az összevonással szélesebb eszköztár áll majd a központi bank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére.

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre – tették hozzá a közleményben. Azt írták, ha az egyesítést már a korábbi kormányok végrehajtották volna, akkor ma kevesebb magyar család küzdene a devizacsapdával. Az új megoldás emellett a hitelfelvevőt és a betétest is védi – jegyezték meg.

A kormánypárti frakció megerősítette: az előterjesztés zárószavazása addig nem történik meg, amíg az Európai Központi Bank (EKB) nem foglal állást a javaslatról. "Pozitív véleményre számítunk, hiszen az EKB mai elnöke – még olasz jegybankelnökként – maga hozta létre az ottani egyesítést" – írták.

A Gyurcsány–Bajnai-szövetség az, amely alkalmatlan az ország pénzügyi, gazdasági és társadalmi irányítására, ugyanis "a baloldal szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikájával tönkretette, eladósította és pénzügyileg teljesen kiszámíthatatlanná tette az országot" – reagált a Fidesz a PM színeiben politizáló Scheiring Gábor szavaira, aki tájékoztatóján teljesen alkalmatlannak nevezte Matolcsy György jegybankelnököt a tervezett új pénzügy-felügyeleti rendszer irányítására.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az MNB és a PSZÁF összevonásáról szóló előterjesztését, így az indítvány elfogadása után a PSZÁF megszűnik. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat értelmében az MNB szerveinek korábbi köre, azaz a Monetáris Tanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság kiegészül az eltérő működésű és feladatkörű Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal.