Szinte ingyen is befűthető a lakásunk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy a neten terjedő videó szerint egy egyszerű, házilag összerakható szerkezet segítségével akár néhány száz forintból is ki lehet fűteni a lakásunkat.


Egy a neten terjedő videó szerint egy egyszerű, házilag összerakható szerkezet segítségével akár néhány száz forintból is ki lehet fűteni a lakásunkat. A videóra a Pénzcentrum bukkant rá először.

A felvétel tanúsága szerint egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezés", s néhány mécses is elegendő ahhoz, hogy kifűtsük lakásunk helyiségeit.

A szerkezethez nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar, illetve néhány mécses. A biztonság kedvéért természetesen nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk össze, és nem egy gyúlékony padlószőnyegen, mint a videóban.

A rendszer működése egyszerű; a mécsesekből származó hőt koncentrálja, amely e nélkül egyébként könnyedén elkeveredne, a mennyezet felé emelkedve a környező hűvösebb levegőben. A szerkezet egyébként néhány mécsessel is órákig forró marad. 20 perccel a mécsesek meggyújtása után a virágcserép közvetlen környezetében 70 fokra is felmelegedhet a levegő, de több méterről is igen meleg érezhető, legalábbis a felvételen ez látszik. A YouTube-on található videó alatti kommentekben egy hozzászóló azt írja, hogy ő már több éve ilyen módszerrel tud pénzt megtakarítani a fűtésen.

Update:

Legfeljebb sátor fűthető ki vele

Kértük, Önök tömegesen írták a reakcióikat. Íme a legjobbak :

"Az energiamegmaradás törvénye értelmében adott az, hogy pár darab gyertyában lévő paraffin elégetésével mekkora hőhöz lehet jutni. Égéshőnek nevezik: Q=mL képlettel számolható. Itt a Q a keletkezett hőmennyiség, m a tüzelőanyag tömege és L az égéshő (kJ/kg-ban). A paraffin vonatkoztatva ez 46.000 kJ/kg. Az elégetett gyertyák tömege legyen 100g, ebben az esetben 4600 kJ energia szabadul fel, ami édeskevés egy szoba energiaigényéhez képest. Akár a levegőbe közvetlenül elégetve, akár a cserepek között áramoltatva ez számszerűleg csak ennyi és kész. (...) Szerintem ezzel a módszerrel legfeljebb egy 3-4 személyes sátrat lehet kifűteni, ha kint nincs nagyon hideg... :) A videón látható kísérletet, valószínű hogy unatkozók, egy jól fűtött szobában találták ki, hogy nagy nézettségre tegyenek szert, egy olyan környezetben, amikor a nézők többsége nem tanulta meg rendesen a fizikát, és így bármit "megesznek", amit a Youtube-on vagy a médiában eléjük tálalnak..."

*

"A mécses leadja az égéshőjét a szoba levegőjébe a cserepek nélkül is, mi értelme a cserepeknek, ráadásul ugyanígy beindítja a levegőáramlást is. A viasz égéshője 42 kJ/g, egy teamécses 14 g, tehát 588 kJ energia szabadul fel (nem számolva, hogy nem az egész ég el), 4 óra alatt ég el, így óránként négy mécses 588 kJ-t ad le, azaz az egység fűtőteljesítménye 163 W, egy töltettel 4 órát megy. Hiperszigetelt épületek fűtésére 40 W kell négyzetméterenként, hagyományos épület esetén 160 W. Azaz egy hagyományos épületben egy 1 m2-es, egy szuperül szigeteltben egy 4 m2-es szobát fűthetünk be vele, de nem naponta kétszer, hanem hatszor (vagy ahányszor meleget akarunk) kell újratölteni. Egy 60 m2-es szigetelt lakást 15 ilyen egységgel fűthetünk be, a napi mécsesfogyasztásunk 180 db, ha 12 órára meleget csinálunk, azaz havi 5400. Egy ilyen mécses 14 forint, azaz potom havi 75600 forintból fűtöttünk. Nem jól szigetelt lakásban kijön havi 300.000 alatt, ha nem pazaroljuk."