Zöld dossziés civilek tüntettek a NAV-botrány kivizsgálásáért

Zöld dossziés civilek tüntettek a NAV-botrány kivizsgálásáért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint ezren tiltakoztak szombat délután a fővárosban amiatt, hogy szerintük a kormány eltussolja a Horváth András által nyilvánosságra hozott adócsalási ügyet. A civil szervezetek felhívására az adóhatóság székháza előtt összegyűlt tömeg táblákkal, zászlókkal és a volt adóhatósági dolgozó miatt elhíresült zöld dossziékkal vonult a Belügyminisztériumhoz, majd a Parlamenthez. Itt Horváth is beszédet mondott, szerinte a nagy cégeket "futni hagyják", míg a kicsiket üldözik.

Nagyjából ezren gyűltek össze az adóhivatal (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, NAV) Széchenyi utcai épülete előtt szombaton délután három órakor, hogy a Horváth András által kirobbantott áfacsalási botrány kivizsgálását követeljék - jelentette a hvg.hu tudósítója.

A december 28-i megmozdulást több civil szervezet, így a Hallgatói Hálózat (Haha), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Krétakör és a Levegő Munkacsoport hirdette meg, a tüntetésen részt vett Horváth is. A szervezők már előre azt kérték, hogy minden résztvevő hozzon magával egy zöld dossziét. Horváth András ugyanis egy ilyen dossziéban tartotta az ügyben fontos cégek adatait, illetve az áfacsalást alátámasztó információkat, de ezt a nála tartott házkutatáson a rendőrök lefoglalták. Munkatársunk szerint sokan a magukkal hozott dossziét lengették a levegőben.

A tüntetők az adóhivataltól a Belügyminisztériumhoz, majd a Parlamenthez vonultak át, többek közt azt skandálva: "országosan megy a rablás, veled vagyunk Horváth András!". A tiltakozóknál olyan táblák voltak, mint: „oligarchák”, illetve „A NAV-nál legyen házkutatás”. Az Országháznál a szervezők közül többen beszédet mondtak, a tömeg addigra tudósítónk szerint tovább nőtt. Azt követelték, hogy a pártok ne akadályozzák az ügyet kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását, az Állami Számvevőszék pedig szintén folytasson le egy eljárást.

Horváth a Parlamentnél összegyűlt tömeg előtt
©

A Parlamentnél összegyűltek előtt felszólalt a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András is, aki szerint az elmúlt hetek bebizonyitották, hogy "bár a kormany mindenről tud, a masik oldalra állt". Az ügy súlyát jelzi, hogy a kormány facebookos ökle is megszolalt - utalt Deutsch Tamásra, aki a közösségi oldalán paranoiásnak és futóbolondnak nevezte a volt adóhatósági dolgozót.

Horváth nem érti, "hogy volt merszük" nála házkutatást tartani, ami azt mutatja, hogy "erővel elveszik a bizonyító erejű iratokat". Arra voltak kíváncsiak, kikkel találkozom - tette hozzá. Úgy fogalmazott, "az Európai Unió szégyene, ami itt történik: a kisvállalkozókat üldözik, a nagyokat futni hagyják".

Horváth a nála tartott házkutatásról is beszélt
©

A Parlamentnél összegyűlt tömeg erre azt skandálta: "alkotmányt, demokraciát, jogállamot". A szimpátiatüntetésen ott volt Varju László, a DK pártigazgatója, Schiffer András, az LMP társelnöke, Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke.

Még a rendezvény elején volt némi vita abból, hogy páran árpádsávos zászlóval felszerelkezve jelentek meg, de őket a szervezők - a helyszínt biztosító rendőrök segítségével - arra kérték, hogy tegyék el a zászlókat, vagy menjenek el. Végül ebből nagyobb vita vagy dulakodás nem lett, a székely zászlósok pedig maradhattak.

A belvárosban összegyűlt, majd az Országházhoz vonuló tüntetőkről az MTI csak este hat óra után adott először hírt. A nemzeti hírügynökség ezzel szemben nem felejtett el - a budapesti megmozdulással egyidőben - beszámolni arról, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök ellen tüntetnek egy isztambuli mecsetnél, miután a török kabinet tíz tagját leváltották.

Zöld mappák a levegőben
©

December 19-én már tartottak egy hasonló akciót Horváth mellett, de azon végül nagyon kevesen vettek részt. Ennek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy aznap tartottak házkutatást Horváthnál a rendőrök, elvitték a számítógépének merevlemezét, sok iratot, és az általa korábban bemutatott zöld dossziét. A volt adóhatósági dolgozó szerint a rendőrök azt közölték vele, hogy személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. Információink szerint csak személyes adattal visszaélés és rágalmazás miatt tettek ellene feljelentést, egyelőre Horváth még nem gyanúsított.

©

Szombaton derült ki, hogy adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) nem adja ki azt a vizsgálatról szóló jelentést, amelyet Horváth András állításainak elhangzása után egy hétvége alatt végzett el. Emiatt az adatok kiadását kérő Schiffer András LMP-s politikus szombati közleményében pert helyez kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a NAV ellen.

Itt megtalálja az összes cikkünket az állítólag több mint ezermilliárdos adócsalási kirobbanásáról és eddig fejleményeiről!

©