Itt a válasz a devizahiteleseknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jó ideje aktuális a kérdés, hgy mikor és mennyit kapnak vissza a beforgatott devizahitelesek. A Bankmonitor válaszol közel 5 millió ember kérdésére.

Hónapok óta több cikkben is keressük a választ arra, hogy visszatérítésre jogosult devizahiteles kollégánk mennyi pénzt kap vissza, és ehhez mikor juthat hozzá. Úgy fest, most olyan közel kerültünk az igazi válaszhoz, mint eddig még soha.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben 2013 végén 4,9 millió magánszemélyt tartottak nyilván 8,4 millió fennálló hitelszerződéssel. Ennyien, illetve ennél többen (a már lezárt hitelszerződéssel rendelkezők is) keresik arra a kérdésre a választ, hogy ők személy szerint fognak-e visszatérítést kapni bankjuktól. A szabályozás rendkívül összetett, több mint 150 különböző eset azonosítható a hitelfelvétel időpontja, célja és jelenlegi törlesztési státusza alapján. Az átlagember számára az eligazodás nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. A választ azonban érthetően mindenki keresi, hiszen például az átlagos lakáshiteles a jelenleg fennálló tartozásának 20 százalékát kaphatja vissza bankjától… Amennyiben a szabályozás rá is vonatkozik.

A Bankmonitor elkészítette azt a kalkulátort, mely mindenki számára segít tisztázni a kérdést: jár-e számára banki visszatérítés. Ha igen, milyen formában és mikor kaphatja meg?

A kalkulátor használata nyomán arról kap tájékoztatást az ügyfél, hogy milyen visszatérítés(eke)t kaphat, milyen teendői vannak ehhez. Az is kiderül, hogy mikor kaphat mindezekről hivatalos tájékoztatást is a bankjától és az elszámolás menerendje is kiderül többé-kevésbé.

A kalkulátor nem ad választ arra vonatkozóan, hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően). Ez egy átlagos lakáshiteles esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.