Felháborítja az oktatókat a korrupciókutató hatósági zaklatása

Felháborítja az oktatókat a korrupciókutató hatósági zaklatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiállnak kollégái Jávor István nemzetközileg elismert korrupciókutató mellett, akit feljelentett a NAV és 3 millió forintot követel tőle becsületsértésért. Az oktatók tiltakoznak a pártállami módszereket idéző hatósági fellépés ellen.

Az Oktatói Hálózat felháborodással értesült arról, hogy kollégájuk, Jávor István, a korrupciókutatás nemzetközileg elismert szakembere, az ELTE TáTK oktatója ellen megfélemlítő hadjáratot indítottak a magyar hatóságok – közölte a szervezet és közleményében azt írta, tiltakozik a tudományos kutatás és a véleménynyilvánítás szabadságát, a tanszabadságot, valamint Jávor István személyes adataihoz fűződő alapvető jogait súlyosan sértő, a pártállami módszereket idéző hatósági fellépés ellen.

Jávor István
©
A korrupció jelenségét tudományos eszközökkel vizsgáló kutatót a minap feljelentette a NAV becsületének és jó hírnevének megsértéséért, és 3 millió forintot követel tőle. Az Oktatói Hálózat úgy látja, a NAV akciója nem elszigetelt jelenség, hanem része egy szélesebb stratégiának, amelynek keretében az adóhatóság úgy reagál a vezetőit ért korrupciós vádakra, hogy feljelenti azon médiumokat és magánszemélyeket – többek közt Jávor Istvánt is - , akik talán a legtöbbet tették a magyarországi korrupció mechanizmusainak  feltárásért.

A NAV keresetlevelében többek közt azzal vádolja Jávort, hogy az adóhatóság korrupt gyakorlatával kapcsolatos állításai bizonyíthatatlanok, és hogy ezek hangoztatásával egyetemi oktatóként káros befolyást gyakorol „a legfogékonyabb korban lévő diákokra.” Az Oktatói Hálózat szerint kollégájuk zaklatását a Magyar Rendőrség tovább fokozta azzal, hogy egy magánjellegű üggyel kapcsolatos rendőrségi idézést nem a lakcímére, hanem  egyenesen munkahelyi vezetőjének titkárságára küldött.