Így zártuk a boltokat: volt béke is, roham is, meg sok dühös eladó

Így zártuk a boltokat: volt béke is, roham is, meg sok dühös eladó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok helyen nem hozott dugókat az üzletekben a vasárnapi boltzár igazi élesedése utáni első szombat, más boltokban azonban a szokásosnál nagyobb tömegről számoltak be olvasóink – vagyis vegyes a kép. Az a jellemzőbb, hogy vidéken ritka volt a zsúfolt bolt szombaton, ám a fővárosban és környékén több helyen is összetorlódtak a vásárlók. A legnagyobb kárvallottak alighanem a vasárnapi zárva tartásra ítélt üzletekben dolgozók, ők bánkódnak a 10-20 ezer elvesző forintjuk miatt. Vannak üzletek, amelyek bár kinyithatnának vasárnap, de arra számítanak, olyan kevés ember mozdulna feléjük, olyan nagy a káosz, hogy ők is inkább bezárnak.

Ugyan egy hete lépett életbe az üzletek jó részét – különösen a külföldi hátterű élelmiszerláncokat, bútoráruházakat, barkácsáruházakat, cipő- és ruhaboltokat – vasárnapi zárva tartásra kényszerítő törvény, de a március 15-i nemzeti ünnep miatt a boltok akkor amúgy is zárva lettek volna. Sokan ezért azt gondolhatták, az igazi fokmérője a törvény vásárlásra, vásárlókra gyakorolt hatásának a mostani szombat.

Egy hete, vagyis a törvény élesedése előtti utolsó napon sok helyen az átlagosnál nagyobb tömeggel találkoztak olvasóink, de durván 5 beszámolóból 1 arról szólt, hogy semmi különös helyzet nem volt. És hát országos tömegnyomort ez a szombat sem hozott. Sőt, a hozzánk beérkezett beszámolók alapján egy olyan kép rajzolódik ki, mintha a múlt szombatinál konszolidáltabb lett volna a helyzet – ettől azonban még így is befutott több, a szokásosnál nagyobb vásárlói tömegről szóló helyzetjelentés.

"Hál' Istennek, holnap nem nyitunk ki"

Békésen a Pennyben 10 óra táján nem lehetett látni változást a szokásoshoz képest, talán többen voltak azért, de több pénztáros is dolgozott – jelentette Judit. Richárd Bonyhádon járt fél 2-kor a Tescoban, akkor egy átlagos szombati forgalommal találkozott. Képet is készített, valóban nem voltak akkor túl sokan:

Kép a bonyhádi Tescoból március 21-én (olvasói fotó)
©
Vasárnap jár plázában? Vagy olyan boltban, amely nyitva lesz? Kérük, írja meg tapasztalatait, és ha tud, fotózzon, levelét az [email protected] címre várjuk. Köszönjük.

"Hál' Istennek, holnap nem nyitunk ki"- mondta riporterünknek a balatonfüredi Tesco bevásárlóközpont névadó áruházában a kasszírhölgy, akit ezzel együtt szombaton sem vert ki a víz a hajtástól. Amikor ott jártunk, az áruházban alig páran lézengtek. A bevásárlóközpont parkolója ugyan tele volt, de a vásárlókat jó eséllyel a "dobozban" működő kisebb boltok szívták fel, bár ezek közül sem üzemelt mindegyik, A legnagyobb ilyen járulékos üzlet, az Alexandra könyvesbolt félig leengedett acélrolóval mintha éppen a zárás folyamatában lett volna - délután kettőkor. Az üzletházban páran késői ebédet abszolváltak a gasztro negyedben, de nagy tolongás kínai-magyar kulináris élvezetekért sem volt.

Hasonló kép fogadta a tudósítót a balatonakali CBA-ban annak ellenére, hogy az egység legalább 35 kilométeres körben szinte az egyetlen komplex beszerzőközpont akár árukínálata, akár mérete alapján. Összesen talán ha 11 autó parkolt a legalább 80 férőhelyes parkolóban. Az áruházban lévők semmiképpen sem tűntek úgy, mintha hétvégi nagybevásárlás közepette találtuk volna őket, kosaraikban legfeljebb 3-4 termék volt.

Egy olvasónk valamelyik piacon volt (nem árulta el, hol). Azt írta, hogy múlt hét szombaton is volt vásárolni, akkor sem volt tömeg, és ma sem. Egy másik a fővárosi Lehel piacra ment. „Semmi extra” – jellemezte a helyzetet.

Zoltán azt írta, hogy Szeged belvárosában, a Nagyáruházban lévő Coop üzletben szombaton általában nagyon lanyha a forgalom. Március 21-én kora délután a megszokottnál ugyan kicsit többen voltak, tömeg azonban így sem volt.

Egy másik olvasónk az egri Tescoba ment vásárolni, pénteken és szombaton is volt ott, de elmondása szerint „semmivel nem volt nagyobb tömeg” egyik nap sem, mint ezelőtt.

Velük ellentétben Krisztina balszerencsés volt. „Szombat délelőtt egy pécsi Lidlben hatalmas tömeg, konkrétan a bevásárlókocsik sem fértek el az eladótérben. Mindig mindenhol útban van az ember, nincs is hova félre állni.”

Megjött a tömeg, és mintha sietnének az emberek - talán tovább máshova vásárolni

Közös ezekben a beszámolókban – egy kivételével – nemcsak az, hogy nem említenek nagy, az átlagosnál nagyobb tömeget, hanem az is, hogy javarészt vidéki városokból származnak. A hozzánk befutó, nagyobb vásárlói sűrűségre panaszkodó helyzetjelentéseket pedig inkább Budapestről és környékéről írták olvasóink – bár itt is volt, aki megúszta a zsúfoltságot.

Egyik olvasónk a 17. kerületi Tescoban volt reggel, s tömegnyomorra panaszkodott. Érzése szerint sokkal többen voltak, mint szoktak lenni. Egy másik olvasó a 14. kerületi, Fogarasi úti Tescóban futott bele tele levő parkolóba kora délután – bár akkor általában sokan szoktak lenni amúgy is. Az OBI barkácsáruház parkolójában olvasóink sem Tatabányán, sem Budapesten, a Fogarasi úton nem találtak szabad helyet késő délelőtt-kora délután.

Bent, a fővárosi Fogarasi úti Tescoban voltak szép számmal március 21-én (olvasói fotó)
©

Egyik olvasónk elmesélése szerint évek óta szombaton megy a fóti Auchanba vásárolni. Tegnap volt az első olyan nap, hogy hosszú sorok voltak az 5-6 nyitva tartó pénztárnál. „Eddig szombatonként dupla ennyi pénztár volt nyitva és gyorsan kiszolgálták a vevőket” – írta.

Budapestről az Örs vezér téri Ikea egyik dolgozója arról írt, hogy délelőtt nem voltak a szokásosnál többen, aztán kora délután megérkezett az átlagosnál nagyobb tömeg. „Fura, de úgy érzem, mintha sietnének az emberek, talán tovább vásárolni máshová :D de ez csak tipp, nem kérdeztem tőlük.”

A nyolckerben, a Corvin Bevásárlóközpontban szombat délután nem sok jelét tapasztaltuk annak, hogy a vásárlók nagyon rákészülnének az első vasárnapra, amikor már az új tiltás miatt nem mehetnek boltba. Ránézésre nem volt nagyobb tömeg, mint bármelyik másik szombaton, az üzletekben ugyanolyan szellősen voltak - jelentette tudósítónk. A boltokban annyi változás történt, hogy némelyik 21 helyett 22 óráig fog nyitva tartani szombaton, de vannak olyanok is, amelyek nem változtattak a nyitva tartási időn. A közeli Lidlben - amely szintén 22 óráig hosszabbította meg a nyitva tartását a hét minden napján – viszont a szombat délután szokásosnál valamivel többen voltak, de ott sem volt tömeg, fennakadás nélkül őgyelegtünk a polcok között és a kasszánál is hamar sorra kerültünk.

Budatétényben az egyik kertészetben „tömeg egyáltalán nem volt, csak a szokásos tavaszi-szombati sürgés-forgás. Talán azért, mert vasárnap is nyitva lesznek” – írta olvasónk. Gabriella szombaton 17-18 óra közt volt a budaörsi Tescoban. „A parkoló tele volt, kicsit aggódtam, hogy még tömeg lesz. De nem. Közepes nyüzsgés volt, elég sok nyitott kassza, így ott sem kellett sorban állni, 1-3 fős sorok voltak.”

Nem szedték szét az üzleteket a vásárlók a 15. kerületi Pólus Centerben az első igazi szabad vasárnapot megelőző szombaton; a kifőzdéknél a délutáni órákban is szép számmal találtunk szabad asztalokat. A pláza nyitva lesz, annak ellenére, hogy az épületben működő Tesco a szabályozás értelmében bezár, és legközelebb csak hétfő reggel nyit ki.

Budapesten a Pólus Centerben volt levegő, bár ember is (olvasói fotó)
©

Köszönjük a KDNP-s úrnak, aki ezt kitalálta, gusztustalan dolog - így sommázta a vasárnapi zárva tartást a Tesco egyik dolgozója, aki ott jártunkkor épp a zöldséges részleget töltötte fel áruval. Ő nem tapasztalta, hogy megrohamozták volna az áruházat a zárva tartás miatt a vásárolni vágyók. Hasonló véleménye volt a Tesco egy másik munkatársának is, aki a pénztáraknál dolgozik-Ő zt mondta, ez is csak egy átlagos szombat, semmi extra. Kérdésünkre elmondta, felháborítónak találja a törvényt, úgy fogalmazott, “10 éve dolgozom a kereskedelemben, én ezt vállaltam.” Hozzátette, egy pénztáros, aki eddig 80 ezret kapott, most majd 15 ezerrel kevesebbet vihet haza; “az egy villanyszáma” - mondta.

Hozzá hasonlóan több olvasó is jelezte, hogy a vasárnapi bezárásra ítélt üzletekben dolgozó ismerőseik (vagy ők maguk) mennyire rosszul jönnek ki ebből: elveszítenek 10-20 ezer forintot. Az alkalmazottak lehetnek ugyanis talán a legnagyobb kárvallottjai a vasárnapi boltzárnak – a külföldi hátterű nagy áruházak mellett. Mint korábbi cikkünkből is kiderült, hol az addigi 9-10 órásból csináltak 13 órás műszakot, hol a szombatot nyújtják meg a munkaadóik, hol pedig az elveszített vasárnapi bérüket siratják.

Végre a fiammal lehetek a hétvégén!

A plázában működő fornettis máshogy vélekedett, az ott dolgozó nő azt mondta, ő örül a zárva tartásnak, mert végre a fiával lehet a hét utolsó napján. A kis üzlet eddig nyitva volt, de mivel a Tesco területén vannak, be kell zárniuk. Pénzben persze ő is rosszabbul jár, de úgy fogalmazott, “valamit valamiért.”

A Spar nem hagyja annyiban a dolgot
A Spar megállíthatatlan folytatja harcát a vasárnapi shop-stop ellen, a Pólus Center közelében lévő OMW benzinkúton már gőzerővel zajlanak a munkálatok, egy hónap múlva már nyithat is az OMW-Spar hibrid. Az átalakítások miatt jelenleg egy kontérnerben üzemel a kút shop-részlege, ott úgy tudják, zöldség-gyümölcs, hús és friss pékáru is lesz a Sparban és minden a többi bolthoz hasonló árakon lesz kapható.

Az egyik bőrdíszműves alkalmazottja is pozitívan nyilatkozott. Azt mondta, ő több mint 10 éve minden vasárnap dolgozott, így nagyon fog örülni, hogy nem kell ezentúl bemennie. Vasárnapokon a tulajdonosok viszik majd a boltot, így viszont nem kell bezárniuk. Nem minden a pénz – felelte kérdésünkre, nem fog-e hiányozni a vasárnapi fizu, de azt is hozzátette, azért nem érinti érzékenyen a dolog, mert van másodállása: „ma egy fizetésből megélni lehetetlen.”

Bár nyitva lehetnének vasárnap, lehet, hogy mégsem teszik

A Pólusban lévő cukrászda annak ellenére zárva tart majd vasárnap, hogy a szabály rájuk nem vonatkozik. Az egyik ott dolgozó elmondta, a vezetőség döntött így, az egy kisebb boltnak számít, és valószínűleg nem éri majd kinyitni, hiszen többi üzlet és a Tesco zárva lesz. Azt mesélte, sokan panaszkodtak a szomszédos boltokból a zárva tartás miatt. Van például olyan ruhabolt, ahol hétközben előbb nyitnak majd és később húzzák le a rolót, de közben meg a fizetés nem változik. Úgy vélte, mivel minden második üzlet lehet majd nyitva, sok vásárló el sem jön majd a plázába, mert lutri, hogy melyik boltot találja nyitva. „Nem látom értelmét az egésznek, de hát ide jutottunk – értékelte a helyzetet.

Bizonytalanok a kifőzdék és az éttermek is. Elvileg ők nyitva lesznek, de kétséges, hogy megéri-e ez nekik. Az viszont már biztos, hogy szombaton nem indított el vásárlócunamit az étkezdéknél a boltzár híre. Az egyik pizzázónál azt mondták, „ha bezárt boltok miatt nem jönnek be a vásárlók, akkor kajálni sem fognak.” A kínainál úgy nyilatkoztak, az első vasárnap mindenképp nyitva lesznek, megnézik, van-e forgalom és majd eldöntik, hogy a jövőben kinyissanak-e: „ha van vevő, az jó, ha nincs, az nem jó.”

Lehet, hogy a mozi is megsínyli a nyitva tartás korlátozását. Ott azt mondták, eddig jellemző volt az, hogy nagymama-nagypapa elhozta mozizni a gyereket, addig a szülők bevásároltak – ez a Tesco bezárásával megszűnhet.

Az Ázsia Centerben voltak elegen

Az Ázsia Centerben kellemes tömeg hömpölygött a késő délutáni órákban, de ez csalóka, ugyanis az egyik boltos elmondta, évről-vére kevesebb a vevő. Most sem tapasztalták, hogy megrohamozták volna az üzleteket. Vasárnap ott a boltok többsége nyitva lesz, a főnökök ugranak be arra a napra. A második emeleti éttermi rész már lehangolóbb látványt nyújtott, alig 1-2 ember lézengett a kebabosok és a kínaisok előtt. Az egyik kifőzdében azt mondták, talán kicsit többen voltak a mai napon, mint a megszokott, és azt remélik, vásárlókat nem ijeszti el a vasárnapi boltzár, mert az étkezdék mind nyitva lesznek aznap.