A só nincs elsózva, de a dátumozással baj van

A só nincs elsózva, de a dátumozással baj van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

14 asztali, tengeri és egyéb étkezésiként a piacon lévő sót vett vizsgálat alá a Nébih. A szakemberek csak adminsztrációs problémákat találtak, de abból meg annyit, hogy a vizsgált termékek fele teljes mértékben – kifogásolható dolgok nélkül – nem tudott átmenni a szűrésen.

Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél – derül ki a hivatal csütörtöki közleményéből

Az átfogó ellenőrzés első felében összesen 14 asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sót vizsgáltak. A termékek fizikai, kémiai paramétereit, érzékszervi tulajdonságait és a jelölések jogszabályi megfelelőségét ellenőrizték, a szakértők megfelelőnek ítélték mind a 14 só érzékszervi és fizikai-kémiai tulajdonságait. A teszt a speciális sók – jódozott, fluorozott, csökkentett nátriumtartalmú – vizsgálatával folytatódik majd.

Tengeri sólepárló - ezt azonban a Nébih biztosan nem vizsgálta
©

A közlemény szerint a vizsgált termékek fele nem felelt meg teljes mértékben a jogszabályban előírt jelölési követelményeknek. Előfordult, hogy egy interneten rendelt só esetében a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvű jelölés, valamint az is, hogy az összetevőket – étkezési só, csomósodást gátló anyag – nem a jogszabályok által előírt módon tüntették fel – írja a Nébih.

A Nébih a tájékoztatásban kitér arra, a hivatal kiemelt ügyek igazgatósága ellenőrzései során összesen 33 – só, fűszer, bab, rizs, cukor – tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból a COMPEX-SÓ Kft.-nél. Az intézkedésre a termékek lejárt minőségmegőrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomonkövethetőség hiánya miatt volt szükség – írja a Nébih, hozzátéve: több mint 1,5 millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a cégre.