Bezáratta a Lombard zálogcégét az MNB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank visszavonta a Lombard Kft. által alapított Kézizálog Zrt. tevékenységi engedélyét. Az MNB szerint olyan kicsi cégről van szó, hogy a bedőlése nem jelent kockázatot a pénzügyi rendszerre nézve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaság pénzügyi és működési helyzete miatt csütörtökön visszavonta a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt. pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A jegybank közlése szerint egyúttal kezdeményezték a társaság felszámolását, illetve kirendelték felszámolóként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló (PSFN) Nkft.-t.

Az MNB már idén januárban felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt, a PSFN felügyeleti biztosa pedig ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett egy, a Kézizálog Zrt.-hez és leányvállalatához kötődő ügy kapcsán.

A jegybanki közlemény hozzáteszi, hogy a zálogcég ügyfélpénzeket és betéteket nem kezelt, és sem a társaság mérete, tevékenysége, sem az érintett refinanszírozó intézmények által esetlegesen elszenvedendő veszteség nem jelent kockázatot a hazai pénzügyi rendszerre.

Kedden a rendőrség őrizetbe vette a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosát egy csalás gyanújával indult nyomozás keretében.

A korábbi hírek szerint legalább 4, de az is lehet, hogy akár 20 milliárd forintjuk után futnak a Lombard Kézizálogot hitelező bankok. A cég tulajdonosa egyébként önfeljelentést tett.