Egységes csomagolása lesz a ciginek, a multik bukják a dohányellátót

Egységes csomagolása lesz a ciginek, a multik bukják a dohányellátót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány megpróbálja a lehetetlent, és elmagyarázza önnek, miért nem kell a multi dohánycégektől 6 milliárd, és miért jobb csak 600 millió Lázár ismerősének érdekeltsége és a BAT konzorciumától. A fejlesztési tárca leérveli a csillagokat az égről, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sztorija pedig az, hogy a Philip Morris bepöccent, mert a kormány egységes csomagolást akar tetetni a dohánytermékekre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a jelek szerint megpróbálta a lehetetlent, és visszautasította a multi dohánycégek ajánlatát a központi dohányellátóra, amiért 6 milliárd forintos éves koncessziós díjat fizetnének, szemben a BAT és a Tabán Trafik nyertesnek kihozott konzorciumával, amely idén csak 10 milliót, és jövőre is csak 100 milliót fizetne, majd évről évre 100 millióval emelkedve, 600 milliónál állna meg a díja.

A Tabán Trafik annak a dohányipari Continental-csoportnak a terítő cége, amely a Sánta család érdekeltsége, és Sánta János, valamint a cégcsoport kiváló kapcsolatot ápol Lázár Jánossal. A három multicég, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft. először kiakadt, tiltakozott, szerdán viszont egy sokkal jobb ajánlatot tett a kormánynak.

©

Az NFM emiatt csütörtökön közleményt adott ki, hogy megmagyarázza a népnek, miért nem kell a 6 milliárd forint a multiktól, és miért jobb, ha ennek csak a tizedét kapjuk évente a Miniszterelnökséget vezető miniszter jó ismerősétől és a pécsi BAT-tól. A végén Lázár János is beszállt a magyarázkodásba, mindenképpen olvassa el az ő érveit is a cikk végén!

Nincs könnyű dolguk a magyarázattal, mert a két ajánlat között hatalmas a különbség. A Portfolio megszerezte a 3 dohánymulti ajánlatát, és kiszámolta, hogy a koncesszió 20 éves időtartama alatt a Tabán-BAT konzorciumtól alig 9 milliárd forintot kapunk, a multik elutasított ajánlata viszont közel 90 milliárdot hozna az államnak:

De miért nem kell a több pénz?

Röviden, azért mert nem jó az ajánlat, mármint a szövegezése. A minisztérium szerint az ajánlatból

azonnal és nyilvánvalóan kiderül, hogy az nem felel meg a törvényi feltételeknek, és alkalmatlan

arra, hogy azt a nemzeti fejlesztési miniszter elfogadja. Ezért

kénytelen az ajánlatot – mint érvénytelent és értelmezhetetlent – elfogadás nélkül visszaküldeni.

De hiába is próbálkoztak a multik, egyébként is visszautasították volna őket – magyarázza a tárca –, mert a koncessziós szerződést már megkötötte. De azért elmagyarázza, hogy ettől függelenül is alkalmatlan az ajánlat, mert:

1. Az ajánlatot ajánlatnak, magyarán tárgyalási alapnak szánták. Ez végzetes hiba volt:

Sajnálatos módon az Ajánlattevő ajánlata maga zárta ki azt, hogy az ajánlata valóban – a törvény értelmében – elfogadható ajánlatnak minősüljön. Az Ajánlattevő jogilag nem kötelező erejű, legfeljebb tárgyalási alapnak szánt, s nem a miniszter által elfogadható ajánlatnak nyilvánította a saját Ajánlatát, amelytől ő maga bármikor, jogi kötelezettségvállalás nélkül visszavonulhat.

2. Az ajánlatba leírták, hogy mekkora koncessziós díjat vállalnak a jövőben, akkorát, ami nem nagyobb, mint a dohányellátó nettó nyereségének 45 százaléka. Ez is hiba volt, mert:

Az Ajánlattevő ajánlata a vállalt koncessziós díj mértékét a törvénnyel ellentétes módon korlátozta. A koncesszióról szóló törvény értelmében ugyanis a koncessziós szerződés aláírásától kezdődő 5. évtől a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg azt, hogy mekkora legyen a koncessziós díj mértéke.

3. Az ajánlatot nem lehet reálisan megítélni az NFM szerint, mert

feltűnő fogyatékosságai vannak. Először is: nincs benne semmilyen számítás vagy minimális üzleti terv sem. Ebből következően a miniszter felelősséggel nem is tudja megítélni hogy van-e bármilyen reális alapja annak, hogy a vállalt koncessziós díjat – amely egyébként a csökkenő piac mellett soha nem érné el a sajtóban megjelent ajánlati összeget – az Ajánlattevő egyáltalán teljesíteni tudja-e. Másodszor: az ajánlat szinte teljes egészében eshetőleges, nem kézzel fogható kijelentéseket rögzít, és egyáltalán nem tartalmaz semmilyen jogkövetkezményre (pl. kötbérre) vonatkozó vállalást arra az esetre, ha az Ajánlattevő az amúgy is bizonytalan igérvényeit megszegné.

4. Az NFM az ajánlat alapján nem tudja, hogy az Imperial Tobacco Magyarország Kft. és annak tulajdonosa

valóban átlátható szervezetnek minősül-e.

Az Imperial Tobacco 2004 óta van Magyarországon, a magyar leány tulajdonosa, az Imperial Tobacco Ltd. az Egyesült Királyságban, Bristolban van bejegyezve a cégadatbázis szerint.

5. Értelmezhetetlen az ajánlattevő személye, mert

az ajánlatot az Imperial Tobacco Magyarország Kft. adta, az ajánlat egyértelműen arról rendelkezik, hogy a tevékenységet nem a törvény által előírt koncessziós társaság látná el, hanem azt kiszerveznék egy külföldi tulajdonú cégnek, a spanyol Logista elnevezésű társaságnak. A tevékenység teljes kiszervezésére azonban a törvény nem ad lehetőséget.

Az NFM-nek baja van az Imperial „állítólagos támogató partnereivel”, a Philip Morris Magyarországgal és a Japan Tobacco Internationallal is, mert ők sem vállaltak jogi szempontból értékelhető elköteleződést az ajánlat mellett.

Lázár is beszállt

A magyarázatba Lázár is bekapcsolódott a csütörtök délutáni kormányszóvivői tájékoztatón. De nagyon furcsán árnyalta az NFM magyarázatát. Az ajánlatról ugyanis azt mondta, hogy blöff, azért, mert ugyanaz, mint a Tabán-BAT konzorcium ajánlata, Lázár szerint annyi a különbség, hogy minden számhoz egy nullát hozzáírtak. Ha ez igaz, akkor közleményében az NFM a Tabán-BAT konzorcium ajánlatát is több ponton elfogadhatatlannak minősítette.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a Philip Morris évekkel ezelőtt harcot hirdetett a kormány ellen, mert a kormány vissza akarja szorítani a dohányzást. Tudja, hogy a Philip Morris azért is haragszik, mert be akarják vezetni a dohánytermékek egységes csomagolását – mondta Lázár.

A dohánycég a miniszter szerint ellenzéki demonstrációkat is támogat, Magyarországot pedig feljelentette Brüsszelben a dohánycégekre kivetett legutóbbi különadó miatt. Erről a különadóról van szó:

A különadó a Philip Morrisnak és a szektor minden jelentős szereplőjének sokmilliárdos tétel volt, a Continental-csoportot viszont csaknem érintetlenül hagyta. Az extraterhet eredetileg csak az idei évre vetették ki, de már bekerült a jövő évi adócsomagba is.

Lázár ennek ellenére a sajtótájékoztatón azt mondta: neki kevés barátja van. Igaz, azt nem mondta, hogy Sánta János nincs benne ebben a nagyon szűk körben. Azt viszont igen, hogy nagyon hasznos tanácsokat kapott tőle.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!