szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sárga hiénák kormányzati támogatással kicsinálták a XXI. század megoldásaira építő, felhasználóbarát Ubert. Felháborító! A törvényeket minden cégnek be kell tartania, adózási trükkökkel senki sem kerülhet versenyelőnybe. Felháborító! Így látják az uberes-taxis háborút a hvg.hu olvasói.

Az Uber szolgáltatásának felfüggesztésére jellemzően együttérzéssel reagáltak olvasóink, akik – ahogy azt kérdőívünkre leadott szavazatok is jól mutatják – 70 százalékban a kormányt, illetve a parlamenti többséget hibáztatják a történtek miatt, a kommentekben azonban inkább a taxisok kapják meg a magukét, akiket az olvasók 20 százaléka okol az Uber kivonulásáért.

 A csalódottak hangja

„Inkább csonkig lejárom a lábam, mint, hogy egy fillért fizessek a sárga kocsis [email protected]!”

„Mostantól kezdve nem taxizom csak életveszély esetén, ha végképp nincs más megoldás” – írják az elkeseredett kommentelők, és olyan is akad, aki egyből bojkottot hirdet:

„Semmi baj, én meg betiltottam a taxikat. Kezdem rögtön szombaton: lett volna egy hosszabb utam, amit a kényelem miatt taxival tettem volna meg, de akkor inkább más megoldást választok.”

Mások konstruktív javaslatokat is megfogalmaztak:

„Akkor mostantól rá lehet szállni a taxisokra és aki csak 1 forinttal is átveri az utast, attól engedélyt, jogsit, autót elvenni és 10 évig vissza se adni.”

A sárgák védelmében

„Ideje feladni a béna szélmalomharcot a becsületes taxisok ellen! Az adócsaló, embercsempész Uber ideje lejárt! Mondhatnak akármit a prolik, akiket vakítani lehet az olcsósággal és a mobilalkalmazással!”

Persze olyan is akadt, akit nem ragadták el ennyire érzelmei és higgadtan értékelt:

„Nekem végül is mindegy, hogy taxis vagy uberes fuvaroz, amíg én vagyok a fontos, tudok kártyával fizetni, amire taxis részről nem az a reakció, hogy "szar gépet adnak ezért nem biztos hogy működik", és olyan tarifája van, amit tisztességesnek érzek, például azért, mert ki is tudom kalkulálni, ahogy erre az Ubernél van/volt lehetőség.

Korábban is csak céges taxikba ültem be, amiket legtöbbször telefonon rendeltem, tehát rajtam egy hiéna sem nyerészkedett. Ezen kívül a taxisoknak sincs megtiltva, hogy felzárkózzanak a 21. századhoz. Én mindenesetre eldöntöttem, hogy kártyával fogok fizetni ha esetleg bérfuvarozásra szorulnék, mert a szabály ezt kötelezővé teszik nekik, ha pedig valamiért nem megy, hívjon rendőrt, de készpénzt tőlem nem lát!”

©

A kormányzatnak is kijutott:

„Egy olyan politikai-gazdasági elit esetében, amely a harácsolás őrületében él, a megosztott gazdaság elképzelései, gyakorlata annyira lehet érthető, mint egysejtűnek a relativitáselmélet. A megosztott gazdaság ráadásul - szerintem a hatalom birtokosai számára politikai szempontból sem kívánatos. Nem jó az nekik, ha az emberek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, és nem úgy, hogy az ilyen kapcsolatok közé beékelődik a hatalom valamilyen módon.”

Voltak, akik más, a hatékony érdekérvényesítés hiányától szenvedő területeken is alkalmaznák a taxis módszert.

„Kiment néhány kopasz kigyúrt taxis, egy párszor lezárták a várost és máris törvénybe iktatják a kérésüket. Sajnos se az oktatásban se az egészségügyben se a nyugdíjasok között nincsenek ilyen hatékony lobbisták.”

„Most, hogy ezt elérték a taxisok, akkor kezdjenek ilyen elánnal tüntetni az egészségügyben folyó állapotokért is. Ha ilyen ügyesek, akkor ott is maximum pár hónap alatt rendet tesznek.”

Mások szerint a taxirendeletnél kell a hibát keresni, azt kellene újragondolni, lazítani és a piaci versenynek megfelelőbb szabályozást hozni. Amihez, a kommentelő szerint „A 2018-as országgyűlési választáskor innovatívabban kell X-elni.”

NFM közlemény: Ki beszél itt tisztességes versenyről?

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést.”

Ez volt az a mondat a minisztériumi közleményben, ami leginkább megmozgatta a hozzászólók fantáziáját. Különösen az utalás az „adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyre”. Többen arra hívják fel a figyelmet, hogy a sárga taxisok nem jeleskednek számlaadásban. Van, aki ezért arra kíváncsi, hogy vajon mekkora támogató tábora lenne a „Minden taxistól kérjünk áfás számlát” mozgalomnak. Mások már részletesebben fejtik ki, hogy éppen a tiszta piaci verseny érdekében mit várnának el a legálisan működő személyfuvarozóktól.

Nem csak áfás számlát kérek, hanem GPS-alapú útdíjszámítást, egy emailt az út végén arról, hogy pontosan milyen útvonalon mentünk mennyiért, valós-idejű nyomkövetést az általam (app-el) hívott, már úton lévő taxiról, lehetőséget közvetlenül felvenni a kapcsolatot a taxi sofőrjével, készpénz nélküli fizetést egy független fél által üzemeltetett app-en keresztül, előre tárolt kártya adattal. Ja, és nem óhajtok borravalót adni. Ez így kezdésnek jó lesz.”

A sárga taxisok szövetségének vezetője, Metál Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta a szakma megtisztításáról, a törvényalkotók érezhetően szigorúbban akarják szabályozni és ellenőrizni a személyszállítást, így a hiénák is nagyobb eséllyel buknak majd le.

©

Mennyit is adózott az Uber?

„Az Uber adóelkerüléssel és a magyar jogszabályok semmibevételével, engedély nélkül végzett személyszállító tevékenységet, és így tett szert versenyelőnyre, emiatt más országokban be is tiltották vagy korlátozzák tevékenységét.”

A közlemény másik sarkalatos mondata. Olvasóink is bekapcsolódtak abba a számháborúba, hogy a sárga taxisokhoz képest mennyi adót is fizetett az Uber. Támpontként egyik korábbi cikkünket ajánlják egymás figyelmébe. A Főtaxi 2010 és 2015 között 6,7 milliárd forintnyi bevételre tett szert, társasági adóként azonban csak 28 millió forintot fizetett be a költségvetésbe. A cég bevételéhez viszonyítva ez 0,4 százalék. Az Uber magyar leányvállalata 2014-től fejt ki érdemi tevékenységet, bár csak az utolsó negyedévben indult el a rendszerük Budapesten. 2015-öt 164 millió forintos árbevétellel és 13 millió forintos adózott eredménnyel zárta, amely után 2,1 millió forint társasági adót fizetett be a költségvetésbe. Ez 1,3 százalékos társaságiadó-árbevételi arány.

Az Uber bedobta a törölközőt: kivonul Magyarországról

A július 24-én hatályba lépő jogszabállyal sikerült sarokba szorítani a kormányzatnak az Ubert, ami ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Magyarországon. Fekete Zoltán, az Uber magyarországi ügyvezetője ma délelőtt tartott sajtótájékoztatót, „az Uber jövője Magyarországon a július 24-én hatályba lépő jogszabály után" címmel, amin a szolgáltatás ideiglenes felfüggesztését jelentették be.

Az uberesek sem angyalok

„Ezzel az egész történettel az Uber járt a legkevésbé rosszul. Marad a többi 479 városban és jót röhög az ilyen aparatcsikos ökölrázásokon” – írja egyik olvasónk. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű, az Uber a világ több pontján komoly ellenállásba ütközött, különösen ott, ahol rigorózus szabályok szerint alakították ki a taxizás rendjét. Egyik olvasónk a businessinsider.com cikkét ajánlja a többiek figyelmébe, megemlítve, hogy számos országban keményen visszaszorítják azokat a vállalkozásokat, amelyek adóelkerülési trükközéssel próbálnak versenyelőnyre szert tenni. Például az Ubert.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Újra kémjátszmába bonyolódik Kulka János

Újra kémjátszmába bonyolódik Kulka János

Tarlós István feljelentést tett a fővárosi korrupciógyanús ügyek miatt

Tarlós István feljelentést tett a fővárosi korrupciógyanús ügyek miatt

Az ujgurok hajából készült kínai termékeket foglalt le állítása szerint az USA

Az ujgurok hajából készült kínai termékeket foglalt le állítása szerint az USA