Sorozatgyártásba küldik a legnagyobb szélturbinát

Sorozatgyártásba küldik a legnagyobb szélturbinát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Működőképesnek bizonyult a dániai teszteken a Siemens 8 megawattos, közvetlen meghajtású szélturbinája, így a németek a "papírmunka" után a szériagyártását készítik majd elő. A jelek szerint minket ez nem csak azért nem érint, mert nincs tengerünk.

A Siemens Wind Power a cég közvetlen hajtású tengeri szélturbinájának legújabb változatát telepítette a dániai Österildben levő országos tesztközpontban. A kódnevén SWT-8.0-154 elnevezésű turbina névleges teljesítménye 8 megawatt (MW) és a korábban már bizonyított, 154 méter átmérőjű rotorral szerelték fel.

©

A szélenergia termelés, mint technológia, fejlődési tempójának érzékeltetésére nem csak azt érdemes felidézni, hogy Österildben épp csak négy éve (!) , hogy az első óriást, az akkor rekorndnak számító 4 megawattos teljesítményű platformot tesztelni kezdték, másfél éve ezt a határt már 7 MW-ig tolták el, és egy éve pedig már a tervezőasztalokra került a 25-50 MW határ legyőzésének problémahalmaza is. Hanem azt is, mert 

mindeközben Magyaroroszágon megállt az idő.

Már abban az értelemben, hogy az összesen 329 MW névleges teljesítmény utolsó szélturbinájának 2010-ben történt bekapcsolása óta nem épült nálkunk szélerőmű, és ennek az is a követezménye, hogy még Románia és Horvátország is lelépett bennünket, mivel a mi "szélerőnk" csupán akkora, amekkorát Belgium is képes egyetlen projektben meglépni. Meg abban az értelemben is, hogy a használatban lévő magyarországi parkok, melyek 32 ezer háztartás éves energiáját termelik meg, jellemzően 1-2 MW teljesítményűek, és ez technlógiai fejlettséget nézve lassan kifutó szériáknak tekinthető. És abban is, hogy nálunk a kormány továbbra is mindent Paks II.-re tesz fel, és ezen az sem változtat érdemben, hogy aaz utóbbi hetekben mozgolódás indult a leendő naperőmű építések ügyében.

Áder és Brüsszel sem hatotta meg a képviselőket

Két olyan energetikai törvényt is elfogadott hétfői ülésén az Országgyűlés, amely vitát kavart: az energiaárak szabályozásának módját az Európai Bizottság kifogásolta, a szélerőművek telepítésének korlátozásával az államfő nem ért egyet.

"Az SWT-8.0-154 prototípus telepítése Österildben a közvetlen hajtású tengeri szélturbináink sikertörténetének fontos mérföldköve" – mondta Michael Hannibal, a Siemens Wind Power tengeri üzletágának vezérigazgatója. Hozzátette: "a platform stratégiánkon alapuló fejlődés jól mutatja, hogy a szélenergia költségek csökkentésére irányuló innováció működhet egy műszakilag kiforrott termék már bizonyított megbízhatóságának veszélyeztetése nélkül."

A Siemens 8 MW-os prototípusának bevizsgálását és hitelesítését januárban végezte el a DNV GL nemzetközi minősítő szervezet. A próbák során a biztonság szempontjából lényeges összes kritériumnak megfelelt a berendezés. Az új tengeri szélturbinát acéltoronyra szerelték úgy, hogy a rotoragy 120 méter magasra került.

A prototípuson mechanikai és elektromos vizsgálatokat is fognak végezni. A végső típusalkalmassági tanúsítvány 2018-ra várható. A prototípus teljes üzembe helyezésével a Siemens az új turbina fejlesztésének végső fázisába lépett - ez a típus a tengeri szélviszonyok mellett akár 10 százalékkal nagyobb éves energiatermelést (AEP) tesz lehetővé, mint a most szériagyártásban lévő legnagyobb, 7 MW kapacitású modell. A korszerűsítéshez, illetve a nagyobb névleges teljesítményhez csak néhány alkotóelemet kellett korszerűsíteni a Siemens szerint (például a hűtést és a vezérlőrendszert), a "termék" rövid idő alatt piacra kerülhet, és élvezheti az alacsony kockázatból fakadó előnyöket is. A német cégnél úgy tervezik, hogy az SWT-8.0-154 modell sorozatgyártása 2019-brn kezdődhet el.

A Siemens a 2016 végéig telepített, közvetlen hajtású tengeri generátorai által szolgáltatott összes energia megfelel München valamennyi háztartása által támasztott éves energiaigénynek.