Annyit keresnek a mérnökök, mint a szakmunkások – kiürülőben egy újabb ágazat

Annyit keresnek a mérnökök, mint a szakmunkások – kiürülőben egy újabb ágazat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

2007 óta minden, a közalkalmazottakat érintő bérrendezés elkerülte a vízügyi ágazatot: ennek eredménye, hogy diplomás mérnökök is szakmunkás-bérminimumért dolgoznak. Nem csoda, hogy idén több mint százan mondtak fel – mondta egy szakszervezeti elnök.

Jelentős bérfelzárkóztatásra lenne szükség az Országos Vízügyi Főigazgatóság mind a tizenkét igazgatóságán, hogy a dolgozók ne hagyják el az ágazatot – mondta a csütörtöki Magyar Időknek a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke.

Tarró Péter szerint a bérfeszültség olyan jelentős, hogy idén eddig 114 fő mondott fel. Ennek oka, hogy

a megközelítőleg 4000 dolgozó 70 százaléka szakmunkás-bérminimumért dolgozik, miközben jelentős részük egyetemi diplomával rendelkező mérnök.

Jövőre a további minimálbér-emelések miatt – amennyiben nem kapnak a bérekre további forrást az igazgatóságok – 91 százaléknál is magasabb lehet azok aránya, akiknek a kötelező szakmunkásminimumért kell dolgozniuk – tette hozzá.

2007 óta minden, a közalkalmazottakat érintő bérrendezés elkerülte az ágazatot. Bár a Belügyminisztériumtól korábban kaptak ígéretet, és tavaly meg is indultak a tárgyalások, de a bérrendezés végül elmaradt.

A szakszervezeti vezető szerint azonnali, legalább 15 százalékos emelést kellene megvalósítani, a következő években pedig további felzárkóztatásra van szükség. Az intézkedéshez az idén négymilliárd forint állami szerepvállalásra lenne szükség.

Hozzászólások